Väggen i VM stoppade inte Lisa Ring

Lisa Ring får langning med vätska ut på det sista varvet.

– Det blev liksom tvärstopp varje gång i de skarpa kurvorna och vändningarna.
Lisa Ring gick ordentligt i väggen men kämpade sig ändå i mål som 60:e tjej i det ryckiga loppet i söndagens VM i maraton vid friidrotts-VM i London. Värre gick det för Louise Wiker som tvingades avbryta efter att i svängarna fått känning av en tidigare fotskada.
I täten växlade det friskt och först på sista kilometern kunde Bahrains Rose Chelimo säkra segern.

Kanske gjorde den knixiga banan sitt, kanske var det taktiklöpning om placeringar som gjorde ett damernas maratonlopp blev ett av VM-historiens mest spännande. Men det tar på att växla fart om och om igen under 42195 meter.
– Alla sprang så jäkla ryckigt, jag kunde aldrig hitta min egen fart, säger en minst sagt utpumpad Lisa Ring någon timme efter att hon kämpat sig i mål på Tower Bridge.
Tiden 2.48.39 är mer än tio minuter ifrån personbästat i våras.
– Men jag var 68:e i statistiken innan loppet och jag blev 60:e i loppet, så jag har alltså ändå fått en bättre placering.

En placering som den 24-åriga deubutanten är och ska vara stolt över. Trots att hon gick fullständigt i väggen kunde hon hållla ihop löpningen.
– Det blev tufft redan efter en halvtimme och då tänkte jag att jag sänker ambitionen till 2.40, berätttar Lisa som halvägs passerade på 1.21.04.
Men det skulle bli värre:
– Jag kände mig som Liket Lisa, men det här liket plockade ändå placeringar.
Tolv placeringar plockade Linköpingstjejen på de sista av de fyra varven.
– Jag fick inte ut min drömtid, men jag är så stolt att jag fullföljde och inte bröt. Det kändes ibland som jag var nere på 5.30-fart, men när jag tittade på klockan så var det ändå 4.00, det var så jäkla tufft men jag klarade det tack vare all hård träning.
Värre var det för Louise Wiker som led svårt av de tvära kurvorna. En tidigare skada som spökat in det sista gjorde sig påmind och redan efter tolv kilometer tvingades Louise ge upp.

Tempoväxlingarna i VM-loppet berodde inte bara på banan. Redan direkt efter start drog portugisiskan Catarina Ribeiro. Klungan bakom jobba hela första milen för att komma ifatt. Sedan var det brittiskan Alyson Dixons tur att pröva lyckan. Hon höll i drygt ett varv innan klungan åt upp försprånget.
Guldkampen blev spännande med fyra tjejer inom åtta sekunder med två kilometer kvar. Dubbla världsmästarinnan Edna Kiplagat fick några meter men Bahrains Rose Chelimo kom tillbaka och vann sju sekunder på 2:27:11. Bäst nordbo blev Finlands Anne-Mari Hyryäinen på 25:e plats med 2:35:33, knappt sju minuter från åttondeplatsen.