11 tips för tävlingsdagen

Goda råd att ta med sig på tävlingsdagen, både till ASICS Stockholm Marathon och till andra maratonlopp.

1. Stockholm Marathon startar kl 12. Kanske den tid då vi brukar äta lunch. Någon mat timmarna innan start är knappast aktuell. Därför gäller det att äta en rejäl frukost och sedan kanske fylla på med något lättsmällt fram till timmen innan start. För den som kommer utifrån landet är en lång bilresa inte en bra uppladdning. Försök att komma till Stockholm redan på fredagen.

2. Väntetiden på Östermalms IP och på Lidingövägen inför starten kan bli lång. Är det kallt så ta med äldsta urtvättade collegetröjan som sedan kan slängas av vid starten. Hänger regnet i luften fungerar en plastsopscäk utmärkt som regnöverdrag. Vänd upp och ned på den och klipp hål för huvudet och ärmarna!

3. Skavsår och blåsor är något som man kan förebygga. Smör in insidan av låren med vaseline, tejpa bröstvårtor och förebygg blåsor under fötterna genom att tejpa särskilt utsatta tår.

4. Uppvärming är inte nödvändig. Ta det istället lugnt de första kilometerna även om det kan vara svårt i rusningen som uppstår när startskottet går.

5. Drick mycket under tävlingsdagen. Mycket vätska kommer att gå åt under loppet och den kan du inte ersätta vid vätskekontrollerna. Istället fyller du på under hela morgonen och dagen fram till en halvtimme innan start.

6. Ställ dig långt bak i starten. Det har sagts förut och jag påpekar det igen. Ta det lugnt de första kilometerna. De ska vara de långsammaste under hela loppet. Själva löpningen blir också roligare när du arbetar dig upp genom fältet.

7. När du får problem med skavsår, kramp eller något annat inte känns bra ? uppsök närmaste sjukvårdstation. De finns vid alla vätskekontroller samt på en del andra ställen.

8. Ge inte upp! Ibland kan tyngsta biten i ett maratonlopp vara den första milen. Anledningen är ofta att man under uppladdningen fyllt kroppen med vätska och kolhydrater och att löpningen därför känns tung. Jobbiga kilometer klarar du av genom att varva löpning med att gå.

9. Målet är att fullfölja. Det är farten som bryter och knäcker. Målet för debutanten är alltid att fullfölja. Sätt därför inte upp tidsmål annat än om du har klarat av motsvarande under träning. Och kom ihåg att ju långsammare du är i det första lopp, desto mer kan du förbättra dig i nästa!

10. Ingen har sagt att martonlöpning är enkelt. Bli dock inte förvånad och knäckt om du blir trött vid "fel" ställe. Den som är förberedd på Västerbron klarar den långa backen men kan sedan bli hemskt trött av det svaga motlutet uppför Torsgatan. Memorering av banan är metoden att förbereda sig.

11. Spara krafterna till Stadion. Gå inte miste om triumfen att spurta i mål på Stockholms olympiastadion! Ta det lugnt den sista biten fram dit och låt sedan publiken, dina fans, att njuta av din löparkonst.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2017