Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Tävlingen ger löpningen en ny dimension!

Hetsen i tävlingar avskräcker många från att tävla. En tävling behöver dock inte alls vara någon hetsig tillställning. Däremot kan tävlingen göra träningen roligare. Den är ännu en ny dimension för joggaren.

Det finns två extrema löparpersonligheter.
Den ena springer för motionens skull ett par gånger i veckan. Kanske mer, kanske mindre. I vilket fall som helst skulle hon (oftast) aldrig springa i spåret och fantisera om Tävlingen, den med stort T.
Den andra löpartypen har en tävling som morot för sitt springande. Det kanske började med ett vad. Eller att grannen, den tjockisen, klarade Stockholm Marathon. Kan han - kan jag! Och så börjar motionerandet med att anmälan till ett riktigt kraftprov skickas in.
Förhållandet till tävlingar är ibland nästan neurotiskt.

Tävlingen skulle kunna vara en naturlig del i allas träning. För att den skall ge någonting och för att du skall ha utbyte bör du ha en ordentlig träningsgrund att stå på. Att ge sig ut otränad i en tävling är meningslöst, ibland till och med farligt.
Att tävla ger en ny dimension till löpningen och motionerandet. Plötsligt tränar du för något, du förbereder sig för en kraftansträngning, du blir nervös. Det där sista är alls inte negativt. Möjligen blir det annorlunda mot att ta den vanliga motionsrundan.
Främsta anledningen till att inte fler springer tävlingar är rädslan för att förlora, att inte komma först, kanske komma sist.
Den som tänker så tänker fel. Det finns ingen anledning att alltid jämföra sig med andra. Ta i stället tävlingen som en kamp mot distansen, klockan och dig själv. De andra som springer med är draghjälp, inspiration och några att snacka med före och efteråt!

Börja med att se ut en tävling som verkar intressant. Ställ dig själv frågan om du är tillräckligt tränad för sträckan. För att klara tävlingen bör du uppfylla följande krav på regelbunden träning:
• För 5 km - helst en månads träning.
• För 10 km - helst två månaders träning.
• För 21 km - helst tre månaders träning.
• För maraton - helst ett halvårs träning.
Det finns mängder av tävlingar att välja på. Varje år arrangeras mer än 500 långlopp runt om i Sverige. De flesta loppen är sanktionerade av Svenska Fri-Idrottsförbundet. Och alla dessa lopp finns med här i Marathon.se:s kalender med kontaktuppgifter.

I de stora loppen gäller det att vara ute i tid med anmälan. Ofta måste du anmäla dig minst en månad före tävlingen. I de mindre lopp brukar det gå att efteranmäla sig fram till en timme före start mot en förhöjd avgift.
Nybörjaren bör inte tävla på längre distans än tio kilometer. Det finns många olika typer av tävlingar att välja på. Numera går de flesta tävlingar på flacka asfaltslingor. Det kan vara stumt för den ovane. Åndå är terrängloppen ofta mer krävande.
Normalt finns det klasser för elit och motionärer, damer och herrar. I en del lopp finns det klasser för veteraner. Tjejlopp finns nu i stort sett hela landet, men alla har inte tidtagning.

Mer om Kom igång med löpning