Så håller du igång löpningen i höst

Få tips på olika pass varje vecka. Kolla in instruktionsvideor där våra coacher visar ett 40-tal olika moment som kan ingå i ett träningsprogram för löpning. Välj mellan fyra olika upplägg. 13 veckors träning med detaljerade anvisningar pass för pass. Programmen funkar både i mobilen, plattan och på datorn.

När dagarna blir kortare och temperaturen faller kan det vara bra att få motivation och inspiration för att hålla igång sin löpning.
– Oavsett vilket läge man som löpare befinner sig i kan det för många vara skönt att ha en plan att följa även om planen inte leder mot något slutmål, säger Anders Szalkai som har gjort träningsprogram för löpare som vill klara hösten och möta vårens träning.
– Med höstens intåg försvinner, för ganska många, det konkreta träningsmålet som det innebär att ha något lopp som man tränar inför. 2018 års säsong känns lite avlägsen och det kan vara lite svårt att hitta inspirationen till varierad träning som håller igång det man byggt upp tidigare under säsongen.

Höstträningen kan ha olika syften:

 • att bibehålla formen.
 • att dra ner på löpningen men fortsätta vara aktiv.
 • att trappa upp löpträningen mot nya mål.

– För många kan det vara bra att lägga in en lugnare period om man tränat målmedvetet under en längre tid, säger Anders Szalkai. För andra kan det vara onödigt att ta det lugnare om man känner sig fräsch i kroppen och suget för träning finns.
– En träningsplanering kan hålla igång, och till och med utveckla, löparen så att när väl målet är satt startar man på en riktigt bra träningsnivå, säger Anders Szalkai.

Höstprogrammen är på 13 veckor, startar i början av september och pågår fram till december. Sedan finns det möjlighet att fortsätta med till exempel:

• Asics Stockholm Marathon, 26 veckor med start i december
• Göteborg 21,1 km, 18 veckor med start i januari.
• Halvmaran för tjejer 21,1 km, 14 veckor med start i januari.
• Premiärmilen 10 km, 10 veckor med start i januari.

Träningsprogrammen funkar på mobil, läsplatta och dator.

Fyra olika val i höstprogrammet

 • Starta upp
  Programmet vänder sig till dig som inte tränat löpning tidigare men nu vill komma igång. 
  Ett löpnybörjarprogram för dig som vill testa på träningsformen löpning. Förhoppningsvis ska dessa 10 veckor få dig att "komma över tröskeln" och att du fortsatt vill ha löpning som en träningsform i din vardag.
   
 • Aktiv vila 
  Programmet vänder sig till dig som tränat tufft under en längre period och nu vill underhålla din nivå samtidigt som kroppen ges en aktiv period för återhämtning. Programmet kan även användas av dig som tidigare sprungit en hel del och nu vill ha en skonsam "uppstart" inför nya mål 2017.
   
 • 55-60 på milen 
 • Programmet vänder sig till dig som har en milkapacitet på runt 55 till strax över 60 minuter och vill ha ett grundbyggande program att följa under hösten. Målet är att lägga en bra grund inför 2017.
   
 • 45-50 på milen 
  Programmet vänder sig till dig som har en milkapacitet på runt 45 till strax över 50 minuter och vill ha ett grundbyggande program att följa under hösten. Målet är inte att skapa en toppform i slutet av programmet utan snarare hålla igång eller lägga en bra grund inför 2017.

Programmen finns i två nivåer, en grundversion som är gratis - och en betalversion med detaljerade kommentarer dag-för-dag och tillgång till instruktionsvideor.

– Löpning är en åretrunt-sport och höstprogrammet är tänkt som komplement till kanske lite tuffare satsningar i våra andra träningsprogram som har ett lopp som mål, säger Anders Szalkai.

Träningsexperten Anders Szalkai arbetar heltid med löpträning. Dels som träningsansvarig på Marathon.se men också med Svergies största löpargrupp, TSM Running. Med sin långa erfarenhet som löptränare, en enastående egen karriär och gedigen utbildning på Idrottshögskolan är Szalkai en auktoritet inom området löpträning.