Styrketräning och löpskolning

Som löpare är det viktigare än vad man kan tro att ha starka muskler i kroppen. Ju starkare du är desto bättre och effektivare löpsteg får du!

Om du t ex är stark i bålen så får du en mer upprätt stil och faller inte ihop när du springer. Styrketräning och stretching är bra för att bli stark och smidig. Och det är inte fråga om timmar på ett gym! Det är fråga om några minuter före och/ eller efter löpträningen, med enkla och lätta övningar med din egen kropp som belastning.

På sommaren kan du även stärka dina fötter genom att gå barfota ibland eller springa barfota en stund på en fin gräsmatta.
Titta gärna på duktiga löpare och försök memorera hur ett löpsteg ser ut. Pendla avspänt med armarna och håll dem i ca 90-graders vinkel. Det är vanligt bland ovana löpare och joggare att man låser armarna med knutna händer mot bröstkorgen och istället pendlar med bröstkorgen från sida till sida. Armarna skall vara med i löpningen, låt dem pendla framåt i den riktning du är på väg. Låt löpsteget utgå från höften istället för att endast pendla med underbenen. Är höftpartiet låst och orörligt blir löpningen stel och låst.

Om du känner på dig att du har stela mönster i kroppen pröva gärna i din ensamhet att stillastående pendla med armar och höfter (se löpskolning). Det kan kännas onaturligt och dumt i början, men det släpper efter ett tag. Stela kroppsmönster har tagit hela liv att nöta in. Även elittränande friidrottare övar och övar för att få in ett naturligt och avspänt steg. Tänk på det när du sedan är ute och springer. Inte hela tiden så att löpglädjen försvinner, men ibland. Om Tjejmilen är ditt mål för sommaren så hinner du åstadkomma mycket träningsmässigt på en sommar och t o m en semester! Det viktiga är att du kör igång på den nivå du befinner dig på och inte går ut för optimistiskt och får skador. Har du fuskat med träningen under vintern och våren så varva löpturen med gång de första två veckorna. Var uppmärksam på stelhet och ömhet i muskler och senor och ta det lite lugnare vid sådana varningssignaler.

Om du tränat bra hela vintern så kan du få en rejäl formtopp i sommar om du tränar rätt. Och du skulle t o m kunna planera för nya, djärva mål och drömmar som ett maratonlopp eller ett halvmaraton nästa sommar! Ett års förberedelser skulle göra dig redo. Du kan dessutom springa någon mer tävling i sommar. Många städer har sina gat- och landsvägslopp. Fråga i sportaffären eller på turistinformationen om du är i en främmande stad. Terränglopp är härligt, det kan kännas lättsammare ibland att springa på små smala vägar och stigar än snabba, breda avenyer.

Men trots allt så är det ju inte målet som gäller utan vägen. Vägen som ger förhöjd livskänsla, bättre hälsa och livskraft, högre förbränning, starkare muskler och skelett.

Mer om Sommarträning