Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Spring in våren – gör en kickstart!

Vi smakar på våren. Ljuset kommer, temperaturen stiger och fåglarna kvittrar. Våren är den bästa av motivationshöjare. Det spritter i benen. Här ska tränas!
Kalla gärna känslan vårrus. För dig som ska komma igång med löpning gäller det dock att börja smart. Vi har nio tips för dig som vill kickstarta löpningen.

Många talar om löpteknik. Om att det är viktigt att sätta ner foten rätt. Att det gäller att springa på framfoten. Men, nej, nej. Löpning är ingen svår motionsform. Springa är naturligt. Alla har sitt eget löpsteg - så bara spring!

Börja med halvtimmar

Forskare har visat att en halvtimmes träning varje dag är effektivare än en timme varannanan dag. Det låter kanske som en tuff start, men om du inte har tränat kanske det handlar om att ta en snabb promenad en halvtimme varje dag. Sedan bygger du ut det med att varva löpning och gång. Ge det två veckor och du kommer märka att träningen har gett resultat. Kickstarten gör dig redo för nästa steg: Att sätta upp träningsmål.

Kolla in dina skor

Många börjar löpningen i löparbutiken. Utbildad personal ger goda råd, Bra skor ska löparen ha. Men om man inte har varit aktiv på ett tag är det lätt att glömma hur det ens känns att springa. Då är man ingen bra kund. Till personalens råd ska ju man själv lägga till sin upplevelse; hur skorna sitter, om de ger en skön löpkänsla. Så rota fram de gamla löparskorna ur garderoben, träna några veckor - och sedan blir du en så mycket bättre konsument – och får antagligen bättre skor.

Töj och stretcha ut vinterstela muskler

Det kan pirra, dra, kännas konstigt lite överallt när man börjar träna. Musklerna känns korta och stela. Töjning, stretching och styrkegympa är sätt att få igång rörligheten.
Töj efter fem minuter av passet, samma rörelser som när du stretchar, men istället för att dra och hålla stilla så gungar och töjer försiktigt fram och tillbaka. Efteråt, eller i slutet av passet, kommer stretchingen in.

Fundera inte för mycket

Många talar om löpteknik. Om att det är viktigt att sätta ner foten rätt. Att det gäller att springa på framfoten. Men, nej, nej. Löpning är ingen svår motionsform. Springa är naturligt. Alla har sitt eget löpsteg - så bara spring och fundera inte på vad folk säger om hur det ser ut eller hur det ska göras. Vill du efter ett tag utveckla ditt steg finns det massor av övningar, knep och träningspass.

Passa på när solen skiner

Sol idag, busväder i morgon. Det är lätt att glömma hur snabbt våren skiftar ansikte. Så ta vara på soldagarna. Kanske kan du lägga in träningen på lunchen och komma ut mitt på dagen när solen skiner. Gör vad du kan för att få till träningen när det är ljust. Dagsljuset kickar igång massa system i kroppen, så fundera inte ens på att göra löppassen på gymmet.

Räkna om du vill gå ner i vikt

Löpning är ett sätt att träna. Ett sätt att få bättre kondition som ger bättre hälsa. Med tabeller, kaloriräknare, löparklockor och löpband som kalkylerar hur många kalorier som går åt vid löpning kan man hålla koll på sin förbrukning. Man kan springa många kilometer på en semla eller en kanelbulle. Även ett glas mjölk eller juice har höga energinnehåll.
Poängen här är att om du vill gå ner i vikt så är löpning inte ensamt ett sätt. En noga och avvägd strategi låter trist mot kvällstidningarnas snabbfixar. Så tipset är att hålla kolla på din dagliga kaloriförbrukning och jämföra med vad du stoppar i dig.

Ömhet men aldrig någon dumhet

Googla på träningsvärk eller håll och du kommer inte att få något entydigt svar. Det är inte säkert att ens värken som brukar kallas behinneinflammation är vad det låter som. Vad är det då för svar man söker egentligen? Antagligen om man kan fortsätta träna fast det ömmar i benen och hugger i sidan. Kroppens protester och varningssignaler måste man lyssna på och förstå. Lite ömhet och träningsvärk är okej, men den ökade belastningen kan också bli en skaderisk. Ömheten har blivit dumhet när man ignorerar larmen från kroppen och bara kör på.

Förstå vad som händer i kroppen

Det låter kanske inte så inspirerande när fysiologen säger att träning är nedbrytande. För de som vill förstå träning och vad som händer i kroppen är det en bra insikt att börja med.
Vad är det egentligen som händer när man tränar. Vad är egentligen skillnad mellan stryke- och konditionsträning? Vad är det som är uppbyggande? Förstår man grundmekanismerna så har man knäckt koden hur och hur träning funkar. En kunskap som är viktig för livet.

Kickstart - men vad händer sedan?

Säg att målet på lång sikt är att ha god kondition. För att nå dit har man hjälp av en plan. Vad funkar för att du ska hålla igång träningen? Är det ett lopp som triggar igång dig? Eller att träffa folk några gånger i veckan samtidigt som du tränar. Kanske handlar det om att hitta tid. Träna själv istället för att stå vid sidan och se på när barnen spelar fotboll, gå upp lite tidigare, inte sjunka ner framför teven.
Det är lätt sagt att man vill börja träna. Mer konkret blir det om man kan svara på vad man har för plan för att klara av det.

• Här kan du få hjälp med träningsprogram