Gör en sista koll inför Tjejmilen

Allt klart för Tjejmilen? Det är en del att tänka på inför lördagens lopp, lätt att glömma saker som man annars tar för självklara. Har du koll på allt?
– Oj, nej faktiskt inte. men bara jag får lite egen tid och kan få ladda upp mig så vet jag att jag kommer klara det, säger Maria Sydnerth från Linköping som på bilden ovan gör segertecknet i Tjejmilen för två år sedan.
Då får vi gäl gå igenom checklistan igen, några korta frågor att fundera över.

Men först lite koll med Maria Sydnerth.
– Jag har nästan lite ångest, även om det ska bli kul att vara med igen. Jag fick barn för ett år sedan och all tid för träning bara försvann. Jag har kanske sprungit tre kilometer som längst och kommer inte att springa Tjejmilen hela vägen. 
Men att ställa in har inte varit aktuellt.
– Jag vill helt enkelt inte missa festen och den härliga stämningen och kommer att ta mig runt, men det kommer att ta tid. 
Med en tid strax under timmen 2015 vet Maria vad som krävs i tränign för att orka springa hela vägen. 
– Till nästa år kommer jag ha högre mål.
Men att klara loppet och vår checklista, det klarar Maria ändå galant!

Checklistan


• Visst är du frisk?

Vi börjar med en självklar men lite tråkig punkt. Om du olägligt skulle dra på dig en förkylning eller annan sjukdom till tävlingsdagen ska du inte springa och ta ut dig på 10 km löpning. Visst är det trist att ställa in, men det är inte värt risken att ställa upp om du inte är fullt frisk. Så tveka inte vara åskådare istället, eller bara hemma och kurera. Det kommer nya lopp och mål längre fram.

• Äter du rätt?

Se till att äta bra dagen innan loppet, med någon kolhydratrik middag och att du sen på du Tjejmilsdagen intar en bra frukost.  Äter du tidig frukost är det även bra om du tar ett lättsmält mellanmål någon timme innan start så du inte blir hungrig. Om du ska springa lite fortare, är det dock viktigt att du inte äter för tätt inpå start. Maten som då ligger kvar i magsäcken drar till sig lite av ditt blod som du egentligen skulle behöva för att syresätta dina muskler under löpningen.  Med mat liggande i magen finns en risk att du lättare blir trött i början av löpningen.

• Kommer du ihåg att dricka?

Förutom att du via maten har energi i kroppen är det om möjligt ännu viktigare att din vätskebalans i kroppen är bra. Har du vätskebrist i starten kommer det dels att försämra din prestationsförmåga, dessutom ökar risken för sträckningar och vid varmt väder till och med risk för kollaps. Så ser du att det dessutom kommer bli varmt på tävlingsdagen, är det bra om du redan dagen innan loppet fyller på med lite extra vätska kompletterat med lite salt. (I sportdryck finns oftast lite salter) När man svettas mycket tappar man salter i kroppen, och då är det bra om man har lite reserv. 
Under morgonen och förmiddan på tävlingsdagen dricker så att du känner att vätskan är fylld. Undvik dock att dricka sportdryck i perioden från 1,5 timmar kvar till start fram till du startat din uppvärmning.
Sportdryck i väntan på loppet ger blodsockersvängningar som inte är gynnsamma för dig. Så håll dig till vatten under den perioden, och överdrick inte.

• Har du koll på tiden?

Se till att du kommer till tävlingsområdet i god tid, och att du har gått igenom din utrustning så du har med dig allt. Sko, extratröja, nummerlapp och allt som just du vill ha med dig. Om du har gjort i ordning allt och kommer i tid, slipper du onödig stress som både tar på humöret och på energin. Dessutom har du tid till att ta det lite lugnt och ”ladda mentalt” och sen även hinna på en toalett innan start.

• Klarar du den svåra första kilometern?

Det är lätt att ryckas ned av adrenalin, stämning och bara tokrusa första kilometern. Men örsök att inte stressa. Den kan vara trångt i starten, men att stressa spiller onödig energi. Efter en stund brukar fältet sprida ut sig, och då kan du hitta din rytm och ditt steg. Loppet ska vara kul och inte en stress.

• Kommer du ihåg att tanka?

Tänk på att stanna till och dricka på vätskekontrollerna, det är speciellt viktigt om det är varmt. Även om du fyllt på bra innan start, hjälper ett tillskott med vätska under loppet dig att prestera bättre och risken för att du ska ta helt slut minskar.

• Kan du ge stöd åt dina medlöpare?

Ta hjälp av dina medlöpare under loppet. Peppa och uppmuntra varandra. 
Tjejmilen är och ska vara ett roligt lopp. Spurta på bra mot målet, men ta inte ut dig mer än att du har glädje av stämningen efter loppet. Att kapa de sista uttömmande sekunderna kan du spara till ett annat lopp!

Mer om Tjejmilen 2017