Uppladdningsvecka för en fjällmara

För att klara en fjällmara krävs vanlig löpträning. Ännu bättre blir det med specialpass. Även tävlingsveckan bör innehålla några specialare. Bergmaratonveteranen Robert Rundqvist har tips för Axa Fjällmaraton som är Sveriges största fjällmaraton. Råd som även gäller för andra traillopp och Ultravasan:

På ojämnt underlag krävs ofta en lite högre stegfrekvens för att hitta rätt bland stenar och rötter och då är det extra lätt att stå på för mycket i början av loppet.

Laddningen inför och fysiologin under ett långt bergslopp är i allt väsentligt desamma som för en asfaltsmara. Det finns emellertid några skillnader som är värda att uppmärksamma under de sista passen. Precis som på en asfaltsmara bör fokus på de sista passen ligga på att hitta
flytet i loppintensiteten - men där det i det platta asfaltsloppet handlar om att vänja kroppen vid att hålla en jämn och fart handlar det i bergsloppet om att hitta flytet i terrängen utan att för den skull gå på för hårt. På ojämnt underlag krävs ofta en lite högre stegfrekvens för att hitta rätt bland stenar och rötter och då är det extra lätt att stå på för mycket i början av loppet.

Nedan följer ett möjligt upplägg för en sista vecka inför Axa Fjällmarathon, och som naturlightvis går att överföra till andra bergslopp.

Söndag: Distans i terräng

Kör 2/3 av ditt längsta långpass i tid räknat, försök springa på så tävlingslikt underlag som möjligt. Det behöver inte vara backar med massor av höjdmeter för att fungera som race prep - skogsstigar och vandringsleder i södra Sverige erbjuder ett underlag som de facto är
löpmässigt snarlikt det som förekommer på tex AXA fjällmaraton.

Måndag: Lugn distans, alternativträning eller vila.

Beroende på normal träningsmängd och typ, men håll det lätt. Söndagspasset ska inte ha slitit ut dig och du ska få full återhämtning under måndagen.

Tisdag: Kort backe med terrängnedförs.

Hitta ett backparti som tar ca en minut att springa uppför; i Axa fjällmaraton är Välliste och Ottfjättet branta och där kanske du går under loppet men just här handlar det mer om att driva formen än något annat. Uppförsbacken får därför gärna ha slätt underlag och inte vara tokbrant, viktigare är att det finns en bra stiglöpa nedför.
Idealiskt är en liten asfaltsböj eller serpa uppåt med en genare brant stig för returen ned.
Efter uppvärmning spring 5-10 repetitioner uppför direkt följt av rapp men avslappnad utförslöpning på terrängunderlag. Snabba lätta fötter.
Tänk som vanligt på hög hållning och god stil snarare än fart uppför.
Vid foten av backen 30 sekunders ståvila innan nästa arbetssegment. 10-15 minuters nedjogg efteråt.

Onsdag: Lugn distans, alternativträning eller vila.

Samma som måndag. De här dagarna är viktiga - se till att vila bra, äta bra och om möjligt sova gott. Det är här storformen får chansen att växa till sig.

Torsdag: Vila

Två dagar innan tävling är klassiskt den dag då du har som lättast träning under loppveckan. Här kan man gott helvila. Långlöpning är lika mycket en mental kamp som en fysiologisk; din träning ger dig potentialen att uppnå ett visst resultat men dit når du bara om du spelar de mentala korten helt rätt. Meditera och visualisera loppet; fundera på hur du brukar känna under tuffa partier. När brukar du ha dina svackor? Hur kan du tänka för att möta dem?

Fredag: Shakedown

Samma rutin, samma starttid, samma utrustning som på dagen D. Gärna på rätt plats. Gör minst 20, max 40 minuter lätt distans i tävlingslik terräng - men undvik de värsta längsta motluten och myrlöpningarna utan håll det riktigt lätt. Jobba med positiva målbilder och tänk
mycket på hur det kommer att kännas att gå i mål som en vinnare.

Lördag: Race day

Öppna lugnt. Många knäcker sig i tuffa omkörningar och hög intensitet uppför Välliste på fjällmaran - men står du på toppen med syra ända upp över öronen blir det en lång resa till målet. Har du pulver i benen finns gott om tid att briljera med löpning uppför Ottfjället.
Dessutom är det väl värt att komma ihåg att när man väl når slaktvägen ned mot Gunders mosse kan friska ben pinna på i sub 4-minuterstempo; ändå är det många som tvingas gå nedför här.

Söndag: Återhämtning

Förbluffande nog kan det mycket väl fungera med en kort rehabjogg dagen efter ett bergslopp. Där en asfaltsmara i maxfart maler sönder kroppen fullständigt och i de flesta fall direkt kräver helvila dagen efter loppet kan man ofta med behållning jogga lätt och mycket långsamt, ehuru kanske lite stolpigt. Säg tjugo minuter till en halvtimme. Det aktiverar alla de tröttkörda musklerna, genomblöder och skyndar på återhämtningen markant.