Här är löparskor som klarar kyla och snö

Visste du att många stora märken ibland har varianter av sina vanliga modeller som bättre klarar kyla och slask? För en hundralapp mer får du till exempel en Asics Gel Cumulus med Gore-tex. Men det kan vara läge att prova innan du köper. Och det finns fler vinteralternativ.

Gore-tex är ett material som klarar att andas men som är vattentätt. Vad man gör när man konverterar en vanlig modell till Gore-tex-utförande är enkelt beskrivet att en "goretex-strumpa" byggs in i skon. Själva Gore-Tex membranet är en tunn plastliknande väv som i sig knappt väger någonting. Men lim och lamineringstekniken innebär ändå att Gore-tex skor väger lite mer än originalmodellen.

Asics Gel Cumulus 18 GTX

Så väger exempelvis skon ovan, en ASICS Gel Cumulus 18 tolv gram mer i Gore-tex utförandet, 284 gram istället för 272 gram. 

Många av de stora märkena har Gore-tex-varianter av populära modeller, men även om man haft skon tidigare så är det inte säkert att Gore-tex varianten känns likadan.
– Första känslan brukar vara att skon är styvare. vid tillverkningen limmas Gore-tex-membranet på en skiva i botten av skon och då blir lite styvare, hårdare och stelare, säger Jörgen Lindh, skoexpert på Löplabbet. 
– Men den där stelheten brukar försvinna med tiden när man har sprungit ett tag i skorna.

Den lite stelare hälkappan i Gore-tex-modellerna är något att se upp för och känna efter när man provar skorna.
– Sedan tycker jag att man ska tänka på att ha en något mer vadderad strumpa, gärna en yllesocka eller något material som kan andas, även om Gore-tex materialet kan släppa igenom vattenånga så funkar det bättre om det finns ett luftskikt i skon. 
– Luftskikten är ju också det som håller kylan ute.
– En del löpare brukar faktiskt gå upp en halv storlek i vinterskor just för att få plats med en tjockare strumpa. 
Både Asics och Nike har tagit fram egna alternativ på material som används i vintervarianter av kända modeller.
 

Asics GT 2000 4 Lite-Show PlasmaGuard

Populära Asics GT 2000 finns med en ovandel som har en behandling som står emot smuts och väta. PlasmaGuard kallas den patenterade tekniken. Det blir inte en lika tät sko som med Gore-tex.
Nike har utvecklat en egen variant med vattenavvisande material i ovandelen i modellvarianterna som har fått tillägget Shield. 
– Jag hör numera ofta löpare som säger att de kan frysa om fötterna, vilket jag tror beror på att dagens löparskor har luftiga ventlierande material, sköna på sommaren men som släpper in kylan på vintern. Då kan det vara bra att veta att det finns modeller som är mer anpassade även för löpning på vintern.

Nike Air Pegasus 33 Shield i herrmodell