Minimalister och andra barfotaskor

Fantasin flödar och i affärerna dyker nu olika märken och modeller upp. Alla med samma ambition, att ge ett så naturligt steg som möjligt. Skor som ska komma nära känslan att springa barfota. Vi ska försöka reda ut begreppen barfotaskor och minimalistiska skor. Dessutom har vi i vårt program Spring! här ovan kollat in några olika modeller, du hittar också mer ingående test på vår utrustningssida.

Under de senaste åren har det bland löpare diskuterats mycket om framfotslöpning, och hur man får ett löpsteg som en elitlöpare. Man brukar säga att löparstjärnorna springer på tårna. Riktigt så är det inte. Däremot landar elitlöparen steget mer mitt på foten för att sedan fortsätta rullningen framåt.

För att bättre visa hur det kan se ut har vi här intill lagt en upptagning från DN Stockholm Halvmarathon där vi bland andra ser elitlöparna Cédric Schwartzler och Isabellah Anderssons löpsteg. (Farten vid tillfället är cirka 3.25 per km)

Ett bättre löpsteg kan alltså vara målet. Förutom träning (som tar tid) har skotillverkare och innovatörer funderat ut olika sätt att hjälpa framfotslöparen på traven. Fantasin har flödat och märke efter märke har lanserat olika sätt och koncept för att ge oss ett mer naturligt löpsteg.

Amerikanska Newton var kanske först med sina lite annorlunda uppbygga skor. Danska Ecco har legat i framkant med sin BIOM-serie. Sedan kom italienska Vibram med sina FiveFingers, ett par märkliga tåskor.
Eftersom de stora märkena först varit kallsinniga till rörelsen har det varit fritt fram för lycksökare och under de senaste åren har nya märken kommit in på marknaden med minimalistiska skor.

Numera har dock alla stora märken modeller som kan kallas som minimalistiska. Nike var först med sina Free. Traditionella New Balance och Saucony har gjort succé med sina minimalistiska skor. Asics och adidas har avvaktat men är nu på gång in på marknaden med egna koncept.
Gemensamt för den nya trenden, för det vi kallar barfotaskor, eller minimalistiska skor är:
• Skillnaden i häldropp, skillnaden i höjd mellan tå och häl, är ingen eller minimal. I konventionella skor är den ofta mer än 10 mm.
• Skon styr inte steget.
• Häldelen är gärna rundad.
• Skorna väger litet.
• Stötdämpning är inte prioriterad.