Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Så får du grepp i vinter

Hur ska löpare klara snö, is och slask? Behövs broddar, eller räcker ens det? Vårt testteam har kollat in vad marknaden har att erbjuda. Men allt funkar inte som det utlovas. Kolla in testet från Spring! Vi har tittat på grepp på snö och is, våtvikt efter ett pass, vägt in pris och betygsatt.

De relativt billiga broddbanden fungerar riktigt bra på halt underlag, men beroende på vilken sko de sitter på kan ha dåligt grepp på snö

Ofta klarar sig löpare året runt med samma skor. Träningsskor är normalt ganska robusta, klarar väta och har ett skapligt grepp på de flesta underlag.
Men den svenska vintern kan bjuda på svårigheter.
– Med minusgrader, snö och is blir det halt och det både upplevs och blir säkrare med halkskydd, säger testledaren Jörgen Lindh.
– Men det är också skillnad på halkskydd, det var vi medvetna om redan innan testet, men vi trodde kanske inte att vi skulle uppleva så stora skillnader mellan till synes likvärdiga dubbade skor.

– Vi kan också konstatera att de relativt billiga broddbanden fungerar riktigt bra på halt underlag, men beroende på vilken sko de sitter på kan ha dåligt grepp på snö. Det finns idag ganska många modeller på marknaden och de är relativt likvärdiga.

Ett broddband för löpare kostar cirka 300 kr men är kanske mer en nödlösning att ta till när det blir riktigt halt.
För vinterlöparen som ofta springer i snö och på is är det kanske idé att investera i en dubbad sko. Eller dubba favoritskon.
Best Grip heter en lösning med dubbar som man skruvar i sin vanliga träningssko. Med ett verktyg som följer med skruvar man i valfritt antal dubbar. I varje sett som k0star cirka 300 kronor ingår 20 dubb och ett verktyg.
– Det som kan vara svårt är att hitta bra ställen att skurva in dubben. Vi testade att sätta dem i ett par Saucony Mirage som är ett par relativt lätta och smidiga träningsskor. Dubbarna sitter förvånansvärt bra men det märktes att den övriga sulan inte var tillräckligt mönstrad. Enbart dubbar räcker helt enkelt inte på snö och is när sulan är nästan slät.

Testlöparna var heller inte helt bekväma med Asics dubbade vintersko Arctic IV GTX. Vad Asics har gjort är att man vidareutvecklat terrängskon Trabuco. Men det räcker inte med att sätta dubbar i en sula när placeringen är fel. Tio dobbar centralt placeradei sulan ger grepp om man står stilla eller är ute på promenad. Testlöparna var inte alls nöjda med årets Asics-sko som dessutom var tyngst i testen. Efter ett pass vägde de 426 gram trots Gore Tex-mebran. Vi som numera brukar kunna väga under 300 gram....

Tre testvinnare

Om vi inte tar hänsyn till priset, utan bara lyssnar på vilka skor som testlöparna trivdes bäst i , och som också i vårt testprotokoll presterade bäst har vi tre vinnare:
Icebug Anima Bu grip
Icebug Pytho 2
Salomon Spikecross
– Under de svåra förutsättningarna på vår testbana märktes det tydligt att de här tre modellerna är utvecklade för att klara busväder, snö och blixthalka. Svenska Icebug blir bara bättre och bättre. Många orientarare och löpare som gillar att springa i obanad terräng använder dem året runt. Dubbarna sitter rätt och ger bra grepp på alla underlag.