Boom för New York-resor

I snart 30 år har svenskar åkt tiil New York för att springa maraton. De två researrangörerna Springtime Travel och SRRC upplever en boom. 2008 års lopp är redan fulltecknat och för svenskar som vill springa i New York finns det nu platser först 2009.
- Vi skulle säkert kunna få tusen svenskar om vi hade obegränsad tillgång på startplatser, säger Patrik Yderberg, vd för SpringTime Travel.

- Vi skulle kunna ta dubbelt så många resenärer mot vad vi har i år, säger Peter Fredriksson ägare till SRRC Resor.
New York City Marathon är världens populäraste maratonlopp. Arrangören New York Road Runners Club har handplockat researrangörer från varje land. I Sverige är det SpringTime travel och SRRC Resor som har rättigheterna.
Drygt 20000 av de 35000 startande i 2007 års lopp är utländska löpare. Löpare som betalar motsvarande närmare 2500 kronor för startplatsen.

Trots att prislappen på den enklaste weekendvarianten av resa från från Sverige är mer än 10000 kronor så är det kö och väntelistor hos både SpringtTime och SRRC.
Löpning är minst lika hett som det var på 1980-talet.
- Utvecklingen är tydlig - då var det entusiaster som om sprang ganska snabbt men nu är det fler löpare som spinger lite långsammare, säger Peter Fredriksson pionjär i New York med sina löparresor som han har ordnat sedan 1979.

På 1980-talet var New York-resenären en entusiastisk löpare som åkte till New York för att göra en bra tid. Många sprang runt tre timmar eller ännu bättre.
- Idag är intresset mer allmänt att hålla sig i form, tror Patrik Yderberg. Och det tror jag kommer att hålla i sig. Folk vill inte sitta stilla på semestern utan vill ha upplevelser.
- Det är påfallande många av våra resenärer som åker i samband med en jämn födelsedag. Det kan vara 30, 40 eller 50. Ibland tar man med sig hela familjen till loppet. Vår grupp i år är på 620 personer varav bara drygt hälften springer loppet.

- Löpning har blivit en sport även för direktörer och näringslivshöjdare. Vi har många exempel på det de senaste åren, säger Peter Fredriksson.
- Det har kanske till och med blivit status att springa New York Marathon, funderar Patrik Yderberg.

Mer om New York Marathon 2007