Behövs fartpassen nu i vintertid?

Igår var det pass i Sätrahallen igen för TSM Running och på söndag är det långpass med fartinslag inlagt i. Behövs det verkligen fart nu ”mitt i vintern” om vi siktar mot maran eller en halvmara i vår eller till försommaren?

Det är en svår fråga och det finns nog inget rakt jag eller nej. Det skiljer från individ till individ, men om man utgår från att vi bara ska bygga en grund, en bred bas att ta avstämt från senare i vår, jag då behövs nog inte så mycket snabb löpning egentligen. Men jag som tränare har ändå en tro på att vissa fartinslag kan göra nytta även i vintern. Om man bara kör lugn löpning, långt eller kort tycker jag man missar att aktivera vissa delar av det muskelspann man har nytta av när man springer och som man behöver kunna koppla in när man mer konkret vill jobba med fart och kondition. Genom att lägga in fartinslag i olika former redan nu när det är långt kvar till att toppformen ska infinna sig, blir det lättare och enklare att sen få till farten utan att det kommer som en chock för kroppen.
Så något inslag i veckan med fart tycker jag är positivt även mitt i vintern. Dessutom får man ju ofrånkomligt jobba med konditionen vilket aldrig är fel 

Sätrapassen ska väl dock erkännas att dom är lite överkurs, det går onödigt fort om man bara ska se till perioden vi är i och hur fort TSM:arena verkligen kör där inne….Det är verkligen full fart på alla grupperna. Det blir nästan lite formgivande träning mitt i vintern trots att det är långt kvar till att topp-formen ska infinna sig. Men träning ska ju kanske framförallt vara kul också och just passen där inne ger ett kul avbrott från den ”vanliga” träningen för de som har möjlighet att hänga på. Några upptäcker ju också hur fort man själv faktiskt kan springa, och det konkret kan göra att man växer som löpare.

Foto nedan från Jaana Hedrén

Häckar är ett inslag i Sätra. Rörlighet, koordination och spänst. Här aktiverar vi verkligen våra muskler, och säkert hittas någon muskel vi inte använt på länge...
Hoppa upp för trappa är tufft, men kul :)
Lite vilsen coach :)