Halvvägs och sista i Sätra

Maratongrupperna i TSM Running har nu passerat halvvägs i träningsprogrammet som ligger till grund för TSM träningen. 13 av 26 veckor totalt har avverkats och långpassnivåerna har kommit upp till nästan 3 mil för snabbaste gruppen och nästan 2 mil för gruppen med 5 timmar eller klara loppet som tidsmål. Vintern börjar släppa sitt grepp och även om de längsta passen återstår känns det som vi går in i en period där det blir lättare komma ut på träningen när dygnets ljusa timmar blir fler och man slipper de risker som vinterhalka och kyla kan innebära för löpningen.

Långpassnivåerna som hela tiden utvecklats har nått så långt att vi så här halvvägs mot maran denna vecka faktiskt för första gången i TSM historian en långpassvila till förmån för att långt tröskelpass till helgen. Visst har vi i TSM gjort avsteg från långpasset på söndagarna men då har det handlat om att vi antingen haft en tävling (Premiärmilen) eller att vi varit i slutfasen in mot loppet.
Det känns kul att testa något nytt, för jag har som tränare hela tiden en ambition att utveckla träningen, även om grunderna är de samma. Så vi får se vad löparna tycker om att vi frångår långpasset till förmån för ett långt uppdelat tröskelpass. Jag tror på att det skulle kunna vara en form av utveckling att vissa veckor i framtiden bryta av långpassen till förmån för något volymgivande kvalitativt pass. Samtidigt finns ju en risk att man känner att man tappar långpassrytmen och det är just långpassen man vill få hjälp med inspirationen för att genomföra dessa genom TSM.

Att vi kommit en lång bit på träningen indikerar att vi nu helt plötsligt den här veckan kör vårt 7:e och sista pass i Sätrahallen. Även om alla TSM:are tyvärr inte haft möjlighet att hänga på dessa sena kvällpass känns det som att de som hängt med i Sätra både utvecklat sin fart och styrka samtidigt som man fått träningsinspiration och ett avbrott ”från den vanliga träningen”. Det känns lite trist att det är sista passet nu, samtidigt blir det kul att via utomhuspassen på torsdagarna kunna få med fler av löparna i gruppen på de kvalitativa passen som vi behöver för att komplettera långpassen om vi ska nå våra tidsmål.