Den smala vägen framåt

Då har jag stängt boken om träningsåret 2019. Ett år som prytts och dominerats av långa äventyrslöp och triathlonexpeditioner och väldigt lite egentlig, eller mätbar, prestation. Vilket var planerat. Utforska gränserna på ett lite mjukt och fluffigt sätt, och det har varit mycket berikande. har även hunnit vila ett par veckor och blickat lite framåt. Jag kan konstatera att det jag vunnit i styrka, tålighet och ultrauthållighet har jag i viss mån förlorat i fart. Jag känner också att det vore kul att göra lite lopp med resultatfokus igen, om inte annat så för att motivera mig att träna lite mer fart i vardagslunken. 

Fortsätter engagera mig i Sandsjöbacka Trail, UltraTri Sweden och det nya sköna påhittet Halland Ultra-Beach Trailrun, som blir en upp till 200 miles lång upplevelselöpning längs Hallandskusten i augusti 2020. Alla åtagandena kommer innebära en del långsam reklöpning och annat långlufsande i skog och mark, vilket tjänar väl som lågintensiva långpass och bra time-on-feet. 

Jag har också börjat rita på konturerna av ett längre triathlonäventyr i stil med det Projekt Pilgrim jag gjorde i år, den här gången i form av en punkt-till-punkt-Deca genom hela Sverige, från söder till norr. Sjukt lång simning i söder, långcykling från sydkusten till Lappland och sedan avsluta med en veckas löpning på Kungsleden. Visst låter det vackert? Preliminär launch i augusti 2021 men det är ganska mycket som behöver falla på plats innan dess. Vill du vara en del i detta på minsta vis, tveka inte att höra av dig för det kommer att bli ett på riktigt episkt äventyr som antagligen aldrig kommer att upprepas.   

Innan dess är det säsongen 2020, och då är planen att det ska gå lite snabbt istället. Tre triathlonrace på svensk mark inbokade, dessutom Transgrancanaria i mars, dock 'bara' 64 km - jag satsar ju på snabbhet som sagt. Och det ligger i grundträningssäsong så det kommer mer att bli som ett överlångt långpass än en tävling, åtminstone uppladdningsmässigt. I övrigt ska jag försöka hålla mer konsekvent distansfart under vintern, inte allt för mycket långa och knaggliga utsvävningar, och hedra mina korta snabbhetsintervaller typ hundringar på bana. 

Till våren, kanske i maj, ska jag försöka kravla ner en bit under 40 på milen igen, vilket var ett tag sedan, och sedan drar triathlonsäsongen igång med Gotland Olympisk Tri i början av juni. Ambition att åtminstone sätta pers på distansen, helst ner mot 2:15. För att det ska funka behöver försäsongen ha innehållit en bra kontinuitet i såväl simning som cykel, samt bra och hårda nyckelpass i löpning. Ska även försöka underhålla cykelkapaciteten lite under vintern, vilket jag inte brukar göra. I juli väntar Jönköping halv-IM. Mitt pers på distansen är från Tjörn en bit tillbaka i tiden, dock på lite kort bana, så här är jag 'nöjd', eventuellt mycket nöjd, om jag går under 4:30. Huvudmålet är Kalmar och då ska jag under tio timmar, vid bra väder med lite marginal. 

Då har jag gett ganska mycket av målsättningar och grov outline för två år framåt, men kanske inte så mycket om hur jag faktiskt ska uppfylla målen. Det finns dock det med; perioden fram till augusti 2020 är indelad i sex faser, där den första redan har börjat. Inga revolutioner men första grundfasen sträcker sig fram till 19:e januari och innefattar två styrkepass per vecka, ett cykelpass och ett simpass. Fyller upp med löpning till ca sex mil där ett pass är korta intervaller på bana. Var fjärde vecka är återhämtningsvecka med halverad mängd. Mer detaljer i ett senare inlägg. 

Och fotot? Det är från den gångna helgens reklöp för Halland Ultra-Beach, taget strax norr om Falkenberg. Vi kan väl tänka att det symboliserar den smala vägen framåt. Eller nåt.