Läkare: Löpare bör hålla kollen på pollen

Vad är det som gör att du tar slut på det vanliga löparrundan? Är det vår och pollen i luften finns det risk för att orsaken kan vara allergi. Var femte svensk löpare är drabbad.
Med planerad träning och kanske förebyggande medicin ska det ändå gå att träna. För den som är pollenallergiker kan det vara skönt att veta att ju mer vältränad du är innan pollensäsongen drar igång, desto bättre klarar du pollenattackerna.

Extra påtagligt blir det för långdistansare, eftersom syreupptagningsförmågan försämras radikalt när slemhinnorna sväller. Dessutom är det olämpligt för en pollenallergiker att exponeras för mycket, det kan förvärra besvären.

Var femte svensk har pollenallergi enligt Bengt-Olov Tengmark, specialist i medicin och idrottsläkare. Lika många av löparna.

Under 1990-talet steg antalet allergiker av orsaker som ingen förstod. På 2000-talet har kurvan planat ut. Fortfarande utan att någon har kunnat bevisa varför. Men vid riktiga pollenexplosioner kan vem som helst drabbas. Det är som med damm. Även om ”rimliga” doser inte besvärar så reagerar varenda människa när det blir för mycket.

Träning i allmänhet är bra för pollenallergiker. För ju bättre i form, desto mindre besvär. Men planera träningen. Hur kul är det förresten att springa när slemhinnorna svullnar och det känns omöjligt att få tillräckligt med syre? Extra påtagligt blir det för långdistansare, eftersom syreupptagningsförmågan försämras radikalt när slemhinnorna sväller. Dessutom är det olämpligt en pollenallergiker att exponeras för mycket pollen, det kan förvärra besvären.
Ta del av pollenrapporter som finns både på Internet och i olika medier. Vissa dagar kan det vara bättre att träna inomhus rent av.

Pollenhalterna brukar stiga under dagen, att träna på mornarna kan därför vara att rekommendera. Eller när det regnar.
Och drick ordentligt. Torra slemhinnor gör besvären värre.

Läkaren Sverker Nilsson ger rådet att inte springa på väggrenar med mycket avgaser. Föroreningar retar de redan ansträngda slemhinnorna på samma sätt som cigarettrök.
Annat som kan reta är livsmedel som liknar det pollen man är allergisk emot. Till exempel är björkpollen besläktat med äpple och kivi.

Prognoser och läkemedel

Ett sättt att hålla koll på pollenhalten i luften är att kolla på pollenprognoser. Naturhistoriska riksmuseet gör pollenprognoser baserad på 20 mätstationer runt om i Sverige. 
Med en pollenprognoskan man se halterna av olika pollen ser ut på olika platser just nu eller under de närmaste dagarna.  

I förebyggande syfte finns  receptfria tabletter, nässprejer och ögondroppar för att nämna några. Vaccination är ett botemedel, men behandlingen tar år. Först handlar det om sprutor varannan vecka i tolv månader och därefter var tredje eller fjärde vecka i tre till fyra år till.
Idrottsförbunden har lättat på dopingreglerna för allergimediciner. Tillåtet är receptfria ögonmediciner, nässprejer och tabletter på apoteket, även med kortison, till skillnad från tidigare.

För löpare som representerar senior-, junior- och ungdomslandslag eller motsvarande krävs dispenser för kortison- och andningsutvidgande inhalatorer. För löpare på lägre nivåer ges generell dispens, det vill säga, de får tävla med denna typ av medicin om den är utskriven av läkare.