Maratoncoachen: "När inget blir som man tänkt sig"

Sanna Hed om vikten av att ta hand om sig själv, särskilt i tuffa tider. Och när vi bryr oss om vår egen hälsa har vi även kraft att hjälpa och inspirera andra.

Jag saknar helt och hållet expertis kring det rådande läget angående coronaviruset så därför vill jag inte ge några som helst tips, råd eller tankar kring det.

Jag vill däremot slå ett extra slag för det som jag alltid brinner för: Vikten av att ta hand om sig själv.

Visst kan egentid, egenvård eller ”self care” klinga egoistiskt och självupptaget, men jag tänker att det är lite som i flygplanet där vi blir tydligt instruerade att vid nödläge ta på sig sin egen syrgasmask innan vi hjälper andra. Så, se till att göra det som är gott för dig och din hälsa så kommer du att ha mer kraft att föra över, hjälpa och inspirera andra till ett bättre mående.

De flesta som jag möter i mitt jobb som personlig tränare har ett gemensamt problem när det gäller att få till träningen – och det är tidsbrist.

Av olika anledningar upplever människor att tiden inte räcker till för att ta hand om sig, hur skevt är inte det egentligen? Vi är nog alla mer eller mindre bekanta med uttrycket att om vi inte avsätter tid för träning kommer vi förr eller senare få avsätta tid för sjukdom. Träning gör oss såklart oss resistenta mot att drabbas av sjukdomar men ett som är säkert är att om vi är vid god kondition så har vi en större chans att klara av den behandling som sjukdomen kräver. Om inte det är motivation till att stuva om i sitt schema och omprioritera dygnets 24 timmar och  veckans 168 timmar till att hitta minst 3-5 timmar att lägga på sin träning så vet jag inte riktigt vad som skulle göra det.

Inspirera någon i din närhet till bättre hälsa

Nu vet jag att du som hittar mig och mina texter här förmodligen redan är igång med träningen och har förstått vilka goda effekter den ger. Den här veckan vill jag därför uppmuntra dig till att i din tur uppmuntra och inspirera någon i din omgivning som inte har löpning och träning som en naturlig del i sitt liv. Kan inte du se till att få ut någon på en kombinerad promenad och jogg/löpning? Gör sällskap (så länge ni båda är friska), varva 1 minuts löpning och 2 minuters gång, 10 gånger. En halvtimmes aktivitet som hjälper någon i din närhet till bättre hälsa! Ett plus blir också den sociala faktorn i tider där rädslor och restriktioner gör att vi ska hålla ifrån våra arbetsplatser och andra sociala mötesplatser.

Vi ska allltid ta hand om oss själva och varandra. Kram!

Coach Sanna

Mer om Maratoncoachen Sanna Hed