På lördag springer Andreas minst 3 varv på Asics Stockholm Marathons bana

Klockan 5 på morgonen den 20 mars kommer Andreas Mathson stå redo på startlinjen till Asics Stockholm Marathon. Ensam. Målet är att springa minst tre varv (126,6 km) på banan. Han gör det för att samla pengar till människor på flykt.

– Jag startar precis som vanliga Asics Stockholm Marathon på Lidingövägen, intill Stadion. Sen tänker jag springa den nya banan – den som hade premiär 2019. Jag kommer ha en följeslagare på cykel som kan supporta om det behövs, men även hjälpa till att filma och uppdatera mina sociala medier. Dessutom har jag några kompisar som kommer slå följe med mig vissa sträckor. Jag kommer hålla på från tidig morgon till sent på kvällen. Om det är någon som ser mig så får man gärna säga hej eller hänga med mig några kilometer. Jag kommer ha livetracking från Garmin där du kan se exakt var jag befinner mig.

Andreas Mathson startade sin insamling för människor på flykt för över ett år sedan. Nu satsar han på att nå den magiska gränsen 100 000 kronor.

Bra ställen att få syn på Andreas kan vara Strandvägen där han kommer springa tre gånger varje maratonvarv, eller vid Stockholms Stadion där start och mål är, men där han även passerar ytterligare en gång varje varv. Här hittar du karta över Asics Stockholm Marathons bana. För varje maratonvarv Andreas springer kommer han att skänka 422 kronor till sin insamling On the Run. Insamlingen som ligger hos UNHCR, FN:s flyktingorgan, är idag uppe i hela 91000 kronor och målet är att komma upp i minst 100 000 kronor.

Vad är bakgrunden till insamlingen?
– I slutet av 2019 började jag fundera på vad jag ville göra med min löpning och vilka lopp jag ville satsa på – det här var precis innan allt med coronapandemin drog igång. Jag bestämde mig för att springa Asics Stockholm Marathon – det är ett lopp som verkligen ligger mig varmt om hjärtat och jag har sprungit det fem gånger – och att verkligen satsa och samla volym. Jag kom fram till att jag skulle springa minst 10 mil i veckan under hela 2020. I samband med det bestämde jag mig för att starta en insamling för alla flyktingar i världen. Visste du att över 80 miljoner människor är på flykt, och hälften av dem är barn. Jag har själv en bakgrund som adopterad och har under perioder känt mig ganska rotlös. Hur ska det då inte vara för människor på flykt. Hur känner de sig? Vi måste få upp ögonen för andras liv och få nya perspektiv Jag ville visa att man kan koppla samman löpning och välgörenhet. Läs mer om Andreas och insamlingen här.

– Jag har inte gjort så mycket väsen av insamlingen, men har berättat om den på mina sociala medier, och bidragit själv med pengar. Vid årsskiftet var vi uppe i hela 91000 kronor. det var då min tanke på det här äventyret kom. Jag lät den vila för att köra ett riktigt race nu till helgen. Och nu har jag fått med mig några sponsorer som kommer lotta ut produkter till dem som skänker minst 50 kronor till insamlingen.

Hur känner du dig inför lördagens äventyr?
– Jag har absolut gått utanför min komfortzon genom att berätta om när och var jag ska springa. Jag har visserligen sprungit långt tidigare, men då har jag alltid gjort det spontant, när allt har känts rätt – och utan att en massa människor vet om det. Nu känner jag såklart en större press. Men jag kommer givetvis ändå att lyssna på kroppen.

Hur gör du med mat och dryck?
–Jag kommer att ha en bil vid Stockholms stadion som fungerar som energidepå. Där kommer jag ha dryck, kaffe, buljong, lite att äta, men också ombyteskläder. Och jag kommer springa i alla väder – men därför blir min energidepå extra viktig, och jag kommer passera den två gånger på varje maratonvarv.

Här hittar du insamlingen On the Run om du vill vara med och bidra. Där kommer även länken till Garmin ligga.

Du kan även följa Andreas på insta @trainingmood

Av Kristina Lager