Kalle Zackari Wahlström i Spring Snyggt-podden: "Kutar jag med en kettlebell så blir det lättare att bära en Ica-kasse"

Kalle Zackari Wahlström är programledaren som har bytt förortslivet mot ett liv på en bondgård. Här nyttjar han kroppen till diverse bondgårdssysslor. Kalle som redan är en stark man har som ambition att under året förbättra konditionen ytterligare. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättar Kalle om hur han ser på den vältränade kroppen och hur han förhåller sig till löpträning.

Berätta om din bakgrund som löpare!

- Löpningen har alltid varit min akilleshäl i träningsvärlden, något jag har haft ett krångligt förhållande till. Generellt har jag ganska lätt för träning, jag blir relativt snabbt bra på det och ser snabba framsteg. Men just löpning har alltid varit svårt för mig. Jag har fått kämpa även fast jag har sprungit en hel del. Jag har haft ganska bra flås ändå genom cirkelträning. 

Vi minns att du sprang Göteborgsvarvet för länge sedan. Hur var det? 

- Det var en katastrof. Jag hade sprungit Stockholm Halvmarathon under säsong ett av Svett & Etikett, då sprang jag på 1.50. Det kändes som en helt okej tid. Fasen, jag kanske kan springa tänkte jag då. Sen skulle min fru Brita springa Göteborgsvarvet och jag blev medbjuden. Med den första tiden i hand så tänkte jag att det fixar jag ju lätt, jag är ju vältränad. Och så vann Brita över mig! Hon sprang på 1.55 och jag kom in på 2.10. Det kändes inte okej, 2.10 kändes helt plötsligt mycket sämre. Jag har sprungit Lidingöloppet två gånger också men inte ett maraton ännu. Jag gjorde också ett adventure race från Stockholm till Åbo och inför det sprang jag en hel del. Jag har haft svårt att motivera mig själv att springa några längre sträckor. Detta har dock hjälpts av att jag slutat använda klocka på samma sätt som jag gjorde förr. Då var det alltid en hets att kolla sträcka och fart, nu tar jag löpningen mer som ett transportmedel, att springa och hämta något, att springa och lämna något. Då blir det roligare.

Vi har ett segment som vi kallar veckans Ernst. Att man ska se det njutbara i löpningen. Är löpningen Ernst för dig? 

- Ja men så är det nog. Jag springer efter säsongen, jag springer när det är vackert. Jag är en Ernst-löpare kan man definitivt säga. Jag tycker överlag att man ska vara försiktig med att mäta för mycket i träning. Det är bättre att bara lunka på. Sen har jag massa hundar också och de behöver aktiveras vilket är bra sätt att hålla uppe löpningen. Vilket innebär att jag springer med dem efter säsong. 

Jag tror att vältränad innebär en bra bredd. Det svåra med träning är att det finns så mycket olika, och det kräver så mycket disciplin att bli allsidig.
Kalle Zackari Wahlström

Inför 2021 har du aviserat att du har som mål att få bättre kondition?

- Ja! Min familj och jag har flyttat till en bondgård på landet. Det har förändrat mitt sätt att träna. När jag bodde i ett radhus i en Stockholmsförort längtade jag ut på ett annat sätt, då behövde jag aktiveras. Nu när jag bor på en bondgård så aktiveras jag naturligt i sysslorna som jag måste göra på gården. Kruxet är att bondgårdslivet inte ger jättebra kondition, man kan bli trött för att man är på benen mycket men man får inte upp flåset på samma sätt. Bondgårdslivet ger sämre kondition än träningslivet! Jag jagar mycket och känner att jag inte orkar lika långt, jag går hellre tillbaka till bilen än att fortsätta djupare och djupare in i skogen. Det tror jag har att göra med att konditionen blivit lidande. Jag har alltid försökt att tänka att träningen ska vara för att bli bättre på mitt liv, och nu känner jag att jag måste ta tag i konditionen för att klara det jag vill göra bättre. 

Hur ska du förbättra konditionen, genom traditionell träning eller kommer du att göra mer vardaglig träning? 

- Jag kommer nog kombinera många delar av träningen, det kommer vara gym och det kommer vara att bära säckar med mat till fåren. Det blir mycket blandat. Sen tror jag väldigt mycket på cirkelträning för att få upp flåset. Men det är ju så jävla kallt just nu så jag drar mig lite för cirkeln med iskall kettlebell i ladan. Så kanske ska ut och springa ändå. 

Du verkar ha sysslat med löpning på ett lite alternativt sätt, bland annat har man sett dig springa med en sten i famnen, varför? 

- Det liv jag lever innebär ofta att jag måste bära grejer, kutar jag med en kettlebell så blir det lättare att bära en Ica-kasse. Eftersom jag är ganska dålig på löpning så gör jag det också för att det inte ska gå att mäta. Springer jag en kilometer på 5 minuter så kommer folk säga, "det var inte så snabbt". Men om jag samtidigt bär på en sten på 70 kg så går det inte att förstå vad tiden innebär, då blir det bara "Wow, kutade du en kilometer med 70 kg i famnen?" 

Blir du aldrig sugen på att ändå slå dina tider, fick du blodad tand av att få stryk av Brita? 

- Absolut, men samtidigt så känner jag så här, det är lätt för mig att inte springa Göteborgsvarvet så då kan jag ju strunta i det. Men det är klart, att springa milen på 45 minuter vore ju ballt. Då kanske man kan kvala in till något specialförband. Det vore häftigt. 

När tycker du att man är vältränad? 

- Det är en svår fråga. Man bör kunna springa milen under 50, sin kroppsvikt i bänk, 1.5 gånger sin vikt i böj och dubbla vikten i mark. Man bör kunna göra snatchtestet, 100 reps med 24 kg kettlebell på 5 minuter. Man borde kunna simma. Något sånt. Nu satte jag de ganska lågt för att ni två skulle ha någon chans, haha. Jag har intervjuat många strong man-utövare, de är sjukt starka och sjukt explosiva men måste stanna och käka om de ska gå en mil. Det är kanske inte helt optimalt. Men de är ju specifika i det de gör. Jag tror att vältränad innebär en bra bredd. Det svåra med träning är att det finns så mycket olika, och det kräver så mycket disciplin att bli allsidig. Oftast är det roligast att göra det man är bra på. Just nu är jag bra på marklyft och då blir det lätt att man lägger extra fokus på det. 

 

Hör hela intervjun med Kalle i podcasten Spring Snyggt - med Jesus och Manne.

 

Mer om Spring Snyggt - med Jesus och Manne