Lisa Nordén om att cykla sig till löpform

Lisa Nordén gjorde sin debut på Ironman-distansen i Lake Placid, NY och klarade det med bravur. Överlägsen seger och redan klar för VM i Kona. När Lisa gästade Spring Snyggt - med Jesus och Manne så pratade OS-silvermedaljören från de Olympiska Spelen i Lodon om hur man ska förehålla sig till cykelträning för att på bästa sätt få ut löpform.

Just nu är du inte så bra på att gå (debuten gjordes igår) men du visade att du är väldigt bra på att simma, cykla och springa. Hur var debuten?
- Över förväntan på många sätt. Inte bara resultatmässigt men även hur själva loppet gick. Jag trodde att jag skulle ha flera livskriser men jag tyckte att jag kom ut ur det ännu positivare.

Du simmade 2.4 miles (3.8 KM), 112 miles cykling (18 mil) samt 26.2 miles löpning (42.2 km) på 9 timmar 11 minuter och 26 sekunder, vinner dessutom överlägset. Hur skiljer sig distansen från Olympisk distans som du är van vid?
- Haha ja nio timmars arbetsdag utan vare sig lunchpaus eller break. Målet var från början en Kona-biljett, planen var från slutet av förra säsongen att egentligen jobba helt och hållet mot detta. Medeldistanstriatlon slår inte så himla högt utan antingen är det Olympisk eller Ironman-distansen som gäller. Min gamla tränare sa "when you're old and slow" så får du satsa på Ironman. Den dagen har väl kommit nu. Man kan växla in all träning man har på banken och få ut det i uthållighet.

Checklistan var:

  1. Enjoy,
  2. Gå i mål och
  3. Ta en Kona-biljett

– Jag lyckades med alla tre så är väldigt nöjd. Kona är verkligen det största man kan nå i termer av Ironman. Här i USA bryr man sig inte så mycket om kortdistans eller andra sträckor. Det är Ironman som gäller. Så det känns som att jag verkligen är triatlet på riktigt nu. Jag visste inte hur kroppen skulle funka över så lång tid, det var många frågor.

Du är ju en väldigt etablerad löpare med ett personligt rekord så bra som 33,28 på 10 km. Följer man dig på Strava så ser man dock att det är påfallande lite löpning med tanke på din kapacitet. Däremot är det mycket cykling. Hur växlar du in cyklingen i löpform?
- Det är en väldigt intressant frågeställning. Något som vi har försökt att jobba med i takt med att vi blivit äldre. Hur kan vi träna som lite som möjligt? Det handlar givetvis om att inte bli skadad utan få in kontinuerlig träning. Jag är inte 23 år längre, kan inte ta en klunk apelsinjuice och sedan bara sticka ut och springa. I och med att jag har haft så mycket skador så har kroppen också "glömt" lite hur man ska röra sig.

Vi har jobbat väldigt mycket med att lära oss var gränsen för hur mycket löpning jag klarar går. Jag försöker alltid att ligga under. Det längsta passet inför denna Ironman-debut var bara 28km. Det jag däremot har gjort har varit väldigt specifikt. Väldigt lite lugn träning utan snarare pass som enbart ämnar att jobba med vissa energisystem och överfart.

Mina stora veckor är fortfarande ungefär 30 timmar. Kroppen vet inte hur jag tränar mitt hjärta, så länge jag får upp pulsen så har jag alltid nytta av det när jag springer. Däremot så är belastningen och det specifika något som är väldigt viktigt och detta är givetvis svårare att simulera. I träningen har det därför blivit mer hårda pass löpning men i princip ingen distans på löpning. Tidigare hade jag kunnat "pusha" det och blivit skadad. Jag springer hellre fyra mil i veckan ett helt år än sju mil några veckor följt av skada.

Om man ska summera tänket då? Är det kvalitativ löpning enbart och vad är det du har tagit bort som du skulle ägnat dig åt om du enbart ägnade dig åt löpning?
- Den sista preppen som vi gjorde i Tyskland fokuserade trots allt på att bygga upp lite volym i form av långpass. Då gick vi från 20k löpning till det längsta passet på 28k. Det passet hamnade ganska nära min faktiska tävlingsfart.

Utöver det jobbade vi väldigt mycket V02max, t.ex. diagonaler eller fyrahundra meter gånger åtta. Vi hade en del fartlek där vi jobbade omkring 3.40-3.50 med joggvila. Det kan vara klassiska versioner av minutare i stegform med joggvila där snittfarten också landar nära maratonfart. På det sättet blir det tre ganska matiga löppass utöver det så är det bara en jogg.

Resten gör jag på cykeln och det är egentligen där jag jobbar på volym. Allting jag gör på cykel har en viss intensitet. Det är väldigt sällan jag inte kollar på Watt-datorn för att se hur jag ligger till i ansträngning. Även där vill jag ligga runt tävlingsfart i Watt. Skillnaden med cykel är att belastningen inte alls blir lika påtaglig. Kan jag klara att kombinera två tröskelpass cykel så kan jag klara av en längre distans på tävlingsdagen.

Lyssna på hela intervjun med Lisa Nordén i avsnitt 86 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne.
 

Mer om Spring Snyggt - med Jesus och Manne