Charlotte Kalla: ”Jag trodde att alla var spyless på mig"

Charlotte Kalla är Sveriges absolut främsta kvinnliga skidåkare genom tiderna. Hon har vunnit 9 OS-medaljer, 13 VM-medaljer och tagit 59 pallplatser i Tour de Ski. I en lång intervju i Spring Snyggt-podden berättar hon om framtidsplanerna, självtvivlet och löpningen.

Efter en trög säsong avslutade Charlotte Kalla sin karriär med SM-guld och brons på hemmaplan Piteå. Karriärens sista tävlingar blev ett triumftåg.

– Innan SM gick jag ut med att jag skulle lägga av och jag fick fantastiskt fina hälsningar på instagram. Jag åkte till SM i ett rus av all bekräftelse. Det var längesedan jag upplevde det. De senaste åren har mest varit en lång gata av ifrågasättanden, både från mig själv och från andra. Det har fått mig att tvivla på mig själv. Journalister har sagt att mina bästa år är bakom mig.   

– Det var efter OS som jag började fundera allvarligt på att sluta. Jag pratade med en vän som tyckte att jag skulle fortsätta och gav mig tips på vad jag skulle kunna förändra i mitt upplägg för att få det att funka. Jag blev så ställd och smickrad av det. Jag trodde att alla var spyless på mig och tyckte att jag skulle ge mig. Jag trodde inte att det fanns en enda person som tyckte att jag skulle fortsätta.

Hur mår din kropp efter en lång tid i elitidrottens tjänst?
– Väldigt bra. Ibland har jag kommit in i träningssäsongen med krämpor, men i år känner jag mig hel. Inför förra säsongen hade jag problem med ryggen men i år gick jag igenom besiktningen. Det är skönt att kroppen känns stark.

Hur har omställningen till ett liv utan elitsatsning varit?
– Jag har inte riktigt landat i det än. April brukar ju vara vår semestermånad, så den skilde sig inte så mycket från tidigare år. Jag har varit i fjällen mycket och tagit det lugnt med träning. Maj har bara rusat iväg och jag har tackat ja till en massa resor och åtaganden som jag inte skulle ha haft möjlighet att göra tidigare. Mina rullskidor har inte fått åka fram än, men jag är igång med löpningen.

Du är fortfarande relativt ung som konditionsidrottare. Anders Aukland är 50 år och fortsätter elitsatsa.
– Jag är absolut sugen på motionslopp åtminstone. Min syrra föreslog att vi skulle göra en multisporttävling och det blev jag verkligen taggad på även om det tyvärr inte funkade logistiskt. Men jag tror att jag kommer låta rullskidorna vila ett tag till och utforska andra konditionsidrotter. Jag har bokat en crawlkurs till exempel.

Hur ser träningsschemat ut närmaste veckan?
– Jag har ingen plan längre. Jag slutade skriva träningsdagbok vecka 16. Imorgon ska jag simma och på kvällen har jag ett yogapass. Sedan tar jag det därifrån.

Är du sugen på att slå dina personbästan i löpning nu?
– Det kanske jag borde ta tag i. Jag vet inte riktigt vad jag har gjort för tider. 10.10 på 3000 tror jag, men vi har inte sprungit 3000 så många gånger.

Du har gjort 35.30 på 10 kilometer!
– Haha, det kanske jag har gjort. Det finns mycket att göra åt både min teknik och mina tider. Jag är mest en slugger som gillar att springa kuperat på stigar. Som skidåkare använder man framförallt löpning för att få stor volym med många timmar i den lägre pulszonen som vi kallar för A1. Vi tänker inte så mycket på teknik eller fart när vi springer.

Hör hela intervjun med Charlotte Kalla i avsnitt 129 i Spring Snyggt-podden.

 

 

Mer om Träning