”Att springa i Stockholm en tidig morgon är magiskt”

Möt ultralöparen Patrik Mårdh. Han förkroppsligar orden rörelse och träning, har sprungit flera 100-mileslopp, 30 maratonlopp och några 48 timmars. I våras körde han det stenhårda och omtalade 16 Weeks of Hell. Han tillhör dessutom ASICS FrontRunner. Här berättar han hur en träningsvecka kan se ut.

Vem är du?
Jag heter Patrik Mårdh och är 37 år och bor i Stockholm med min fru och våra två barn på 8 och 10 år. Jag jobbar som idrottslärare.

Hur länge har du löptränat?
– Efter en uppväxt med massor av rörelse och speciellt tennis har jag alltid sprungit. Föll dock för löpningen när jag var 20 år efter min militärtjänstgöring. Löpning är så underbart att du kan göra det när som helst och du behöver inte boka tid eller ha med någon.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Distansträning är favoriten då jag får egen tid och kan njuta av varje steg. Det är något magiskt att springa distans tidigt i Stockholm då du har staden för dig själv.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Uthållighet är det jag tränar för men snabbheten skulle inte vara helt fel. Drömmer om att springa 100 miles på under 16 timmar.

Vem är din förebild inom löpning?
– Jonas Buud. Hans inställning och träningsglädje är oslagbar. En fantastisk inspiratör kring hur man kan få med familjen på sina träning– och tävlingsäventyr.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– En positiv och kärlek till löpningen. Att man har ett ”Inget är omöjligt” tänk. Min träningskompis Tobias Ekvall har alla delarna med mycket glädje och skratt. Min favorit till träningskompis just nu är min hund som njuter av varje löptur.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Mina hörlurar Vista 2 ifrån jaybird är alltid med där jag kan lyssna på poddar och underbar fartfylld musik.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– På morgonen gillar jag att dricka en kopp te med mjölk innan jag ger mig av. Frukosten väntar jag med efter mitt pass.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Glädje! Löpning ger mig en riktigt härlig känsla. Har aldrig ångrat ett löppass.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
– Jag springer mycket på känsla men veckan som varit såg ut som följande...
Måndag:  Intervaller + Transport löpning till och ifrån jobbet.
Tisdag:  Distans + Transport löpning + Gym
Onsdag:  Funrun 10-20km + Transport + Gym
Torsdag:  Backintervaller + Transport + Gym
Fredag:  Fun run 10-20km + Transport
Lördag:  Öppen för det jag känner för + Gym
Söndag:  Långpass

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Det är det här jag tränar för och inget är omöjligt! Ju hårdare nu, desto mer förberedd är jag till kommande tävlingar.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Att jag känner mig lycklig och mår toppen varje dag jag springer. Genom löpningen har jag även fått ett flertal vänner för livet.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Senaste loppet jag sprang var ett virtuellt maratonlopp “Beat your PB by asics” i maj. Jag sprang ifrån Karlaplan ut till Täby centrum och tillbaka genom Hagaparken. Jag gick för PB och höll ett riktigt fint tempo till 25 km där drömmarna om PB försvann. Genomförde loppet med en god känsla inför sommaren.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Nästa lopp är Ragnar Relay och sedan blir det Vaasa Run. Just nu är stora målet för sommaren GAX 100miles.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Då jag har under stora delar senaste året jobbat digitalt och hemma har jag kunnat springa mera än året innan. Har fler kilometer i benen än någonsin men jakten efter tider har försvunnit lite utan riktiga lopp.

Följ Patrik på insta @patrikmardh – där hittar du massor med inspirerande träningsfilmer.

Berättat för Kristina Lager

Mer om Veckans löpare