”Jag brukar intala mig att jag älskar uppförsbackar”

Möt löparen Stephan Wilson. Du känner säkert igen honom från diverse tv-program. Nu är han dessutom superaktuell med nya boken Motivationsresan, friskare, starkare, piggare, som vänder sig både till elitmotionärer och till dig som vill komma igång. ”Aj! Fan! Skit! Fantastiskt! WOW” är orden som visar vad Stephan känner för löpning.

Vem är du?
– Jag heter Stepan Wilson och är 41 år. Jag bor i Stockholm med min fru Emma, barnen Minou och Julian och katten Sally. Jag är programledare, producent och hälsoinspiratör. Just nu är jag aktuell med boken Motivationsresan och TV Serien Min Klassiker på TV3, TV6 och Viaplay.

Hur länge har du löptränat?
– Jag har alltid sprungit men utan mål och regelbundenhet. Men för cirka fyra år sen i samband med min träning inför En Svensk Klassiker där Lidingöloppet ingår blev löpningen en naturlig del av min träningsbas.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Variationen! För den gör att jag aldrig tröttnar. Pass på en halvtimma inom bekvämlighetszonen, långpass i ur och skur som stärker karaktären eller varför inte ett löppass med stavar. Och jag älskar intervaller. Vill tipsa om mitt intervallpass som man kan ha i örat: Kom i form och löpträna med Stephan Wilson där jag håller kolla på klockan åt dig samtidigt som jag är din personliga DJ. Finns där ljudböcker finns!

Vad vill du bli bättre på i din löpning?
– Det är väl att bli ännu bättre på att hantera kuperad terräng utan att få känningar som under ett Lidingölopp. Jag har en slags hatkärlek till min löpning. Det är den träningsformen som är mest förknippad med skador för mig. Och jag vet att lösningen ligger i att bygga mer volym men eftersom jag älskar att variera min träning (skidor, cykling, simning och styrketräning) så gör jag avkall på alltför många längre löppass som jag vet att jag behöver om jag ska utvecklas till nästa nivå i alla fall om vi pratar långlopp.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Jag har flera! Men om jag måste nämna en så är det Mustafa (Musse) Mohamed. En förebild både i och utanför tävlingsbanan. Dessutom blir han ju bara snabbare med åren vilket är otroligt inspirerande.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
Sällskapet! Det sociala. Bästa sättet att hänga tillsammans ju. Så får man träningen på köpet.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Mina trådlösa lurar. Älskar att ha en podd, ljudbok eller musik i mina lurar.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag testar aldrig något nytt inför ett lopp eller långpass så det blir en rätt traditionell men stor frukost innan ett långlopp. Den består av gröt, ostmackor, ägg och juice typ.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Flera ord: Frihet! Lättillgängligt. Naturen. Aj! Fan! Skit! Fantastiskt! WOW!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Vid uppförsbackar kör jag ofta: ”jag älskar det här – det är det bästa jag vet – det är det här jag har tränat för”

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Få träningsformer gör mig så trött men också så glad under och efter passet. Löpningen har nästan en terapeutisk effekt. Både kropp och knopp får sig en skön genomkörare.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Lidingöloppet 30 km! Jag fick krampkänningar halvvägs in i loppet och det var en smärtsam resa resten av vägen in i mål – men jag fixade det!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Troligtvis Vasaloppet eller Vasaåket som det heter så här i pandemitider!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Löpningen är för mig kanske den mest coronasäkra träningsformen. Du bokstavligt talat springer ifrån viruset som inte har en chans att haka på. Du är ute i den friska luften och vill du hålla avstånd kan du ändå få sällskap av en trevlig podd eller ljudbok.

Ditt bästa motivationstips!
– Min bok Motivationsresan som är fullsmockad med konkreta motivationstips. Tänk dig en mix av ”Born to run” och en träningsbok.

Berättat för Kristina A Lager

Följ Stephan på insta @stephanwilson.se

 

 

Mer om Veckans löpare