"Jag får en identitetskris när jag inte kan springa"

Möt löparen Helena Bjälkemo. Att ligga och flämta efter ett riktigt tufft intervallpass är magiskt och får henne att känna att hon lever. Men hon springer inte bara intervaller - satsningen på maraton gör att hon jobbar på att förbättra sin uthållighet. Att springa snabbt och långt är målet.

Vem är du?
– Jag heter Helena Bjälkemo, är 40 och bor i Stockholm med min man och våra två barn, 3 och 6 år. Jag jobbar som advokat.

Hur länge har du löptränat?
– Har sprungit så länge jag kan minnas. Mina äldre syskon tävlade i friidrott och jag följde med dem på deras träningar och tävlingar. Började själv tävla så snart jag fick - Minimaraton, Tolvanloppet, Lilla Lidingöloppet, Rösjöloppet, Gurkspelen etc. Tränade först med Bromma IF och bytte sen till Hässelby SK. Som ung tävlade jag i allt, 60 m, längd, stavhopp, häck, kula. Men eftersom jag var en rätt liten tjej passade medeldistans mig bäst. Tävlade till dess jag började läsa på universitetet då jag tog ett litet uppehåll för att sedan återuppta löpningen igen och börja springa maraton. Jag gjorde egentligen inget uppehåll under mina graviditeter och har faktiskt blivit en bättre löpare efter det att jag fått barn. 

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Jag uppskattar verkligen det sociala som löpningen ger mig. Springer ofta mina långpass i grupp. Det innebär vanligen långa djupa samtal. Men om jag ska vara helt ärligt så blir jag lyckligast när jag får ta ut mig till max. Ligga och flämta efter ett riktigt tufft intervallpass är en magisk känsla. Jag känner att jag verkligen lever. 

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag satsar för maraton och behöver förbättra min uthållighet, så jag kan springa snabbt länge?

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Det finns många. Jag inspireras av unga talanger som satsar och verkligen brinner för vad de gör. Men kanske ännu mer dem som fortsätter och inte slutar pga jobb, familj och ålder. Och som kämpar för det de tror på. Allyson Felix är ett bra exempel. 

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag vrider och vänder på mitt schema för att få till pass ihop med andra. Just för att jag verkligen uppskattar sällskapet. Alla pass tillsammans motiverar mig, på olika sätt. De tuffare passen pacear vi varandra, peppar och ser till att ge den där sista skjutsen motivation för att verkligen kunna ta ut sig. På de lugnare passen är det mer terapi. Kommer ofta in i samtal om livet.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Klockan. Finns ens passet annars? 

Vad äter du helst innan ett långpass?
– En ordentlig frukost. För mig känns det viktigare vad jag äter efteråt. Vilket ofta är bröd i olika former. Avslutar nästa alla mina pass på vårt lokala bageri.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Identitet. Jag är en löpare. Mycket mer det än en advokat. Det är en stor del av min identitet. Det gör också att jag som nu när jag är skadad, går igenom lite av en identitetskris.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– För mig handlar det mycket om att jag vill känna mig stark. Så när det blir jobbigt brukar jag försöka intala mig själv att jag är überstark.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den gör mig lycklig. På riktigt. Bekymmer försvinner under löpturen. Tankarna klarnar och jag kommer tillbaka som en glad och avslappnad Helena. 

Vilket var ditt senaste lopp?
– Jag sprang Bålsta Stadslopp 10 km 1 maj på 36:19. Tyvärr har jag varit skadad sedan dess och ställt in alla lopp.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Tanken var att jag skulle tävla i SM både på 10 km, halvmaraton och maraton i år. Men nu tittar jag istället på en mara under januari-februari 2022.
 
Hur tänker du nu när restriktionerna kommer släppas?
– Jag längtar. Jag hoppas och vill tro att loppen sprider mer glädje än virus och att det övervägande resultatet är en bättre folkhälsa.
 
Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
– Jag springer tre kvalitetspass; intervaller, fartlek och långpass. Däremellan kör jag distans och återhämtningspass. Vilar från löpningen en dag i veckan då jag kör styrka eller simning istället.

Följ Helena på insta @helenabjalkemo

Berättat för Kristina Lager

 

 

Mer om Veckans löpare