"Jag har sprungit i 55 timmar"

Möt ultralöparen Anna Carlsson. Hon har säkerligen ett av löparvärldens starkaste pannben. Bästa löprundan är på fjället utan mål och klocka. Och hänger du med Anna på ett långpass - då får du vara beredd på den planerade rundan kan förlängas med några timmar.

Vem är du?
Jag heter Anna Carlsson, är 35 år. Jag bor i Abisko och Skytesvallen med min sambo, hunden Scout och två bonushundar. Jag är egenföretagare och vildmarksguide.

Hur länge har du löptränat?
– Jag har sprungit större delen av mitt liv, men mer som ett komplement till andra sporter och för att hålla mig i form. 2010 anmälde jag mig till Stockholm maraton året efter, mest som en sak att bocka av. I och med det började jag springa mer för “springandets” skull och fastnade mot förmodan ganska snabbt. Tyvärr åkte jag på en rad skador men 2017 sprang jag min första ultra och efter det började jag träna mer aktivt igen.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Långpass på fjället, utan mål och klocka tillsammans med min hund Scout. Ett pass som i sig handlar mer om att uppleva än att springa i sig, och som “blir det det blir” och mixar leder, obanat och nya dalgångar eller toppar.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
­– Att bli bättre uppför och hålla ett högre grundtempo över längre tid.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Jag har många förebilder och det handlar mer om synsätt än prestationer. För att nämna några: Ida Nilsson, Johan Steene, Lisa Amundson, Sten Orsvärn, Courtney Deuwalter, Johan Johansson…  Listan är lång!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Tystnad, icke-gnäll och nyfikenhet. Jag tränar sällan med någon förutom Scout men jag uppskattar människor som är flexibla och inte klagar om det råkar bli 6 mil istället för 3 mil eller om det råkar vara lerigt, blött eller stigen tar slut,

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– En bra ryggsäck. Säkerheten först på fjället.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag är inte så noga. Men innan ett långt lopp äter jag gärna en Häägen Daaz kvällen innan.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Kärlek. Det ger mig så mycket. Inte just att springa men att vara ute och transportera mig. Löpningen låter mig uppleva så mycket, både i form av natur, inre resor och möten med andra människor.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– “Jag är en ardenner”, “Keep going, keep moving”. Inget särskilt intelligent...

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Jag har lärt mig att lita mer på mig själv och vad jag är kapabel till. Att jag kan ta mig framåt även när det går tungt och att min kropp “duger”. Sen har den gett mig en massa i form av upplevelser och sociala interraktioner.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Big’s backyard satellite world championship. Det blev ett DNF (i backyard DNF:ar alla utom vinnaren) men jag persade med 55 timmar och blev näst bäst i Sverige efter Tobbe Gyllenbring och andra bästa dam i världen.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Det beror helt på vad som händer. De flesta av mina planerade lopp går utomlands så det beror på restriktionerna. Men jag hoppas på Val d’Aran 100 miles och 11 000 höjdmeter i början av juli.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Det påverkar inte min träning så mycket, förutom att motivationen tryter ibland när lopp efter lopp ställs in och att det är svårt att träna specifikt för något. Vad det gäller tävlingar så påverkar det mycket då de flesta viktiga ultratraillopp går i Europa eller andra delar av världen.

Följ Anna på Insta @amb.aurore

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare