"Jag ska springa 250 km genom Namibiaöknen"

Möt löparen Mia Thomsen "MarathonMia". Den enda kvinna som slutfört loppet Trans Scania (246 km över Skåne) fem gånger! För Mia är löpning frihet – en stund då tankar och känslor får virvla fritt utan att få direkt fäste.

Vem är du?
Jag heter Mia Thomsen, är 50 år och bor på Kungsholmen i Stockholm med min springande sambo. Jag har två utflygna springande barn, Alex 30 år och Elin 28 år. Jag är nordisk marknadschef för Red Hat, ett amerikansk mjukvaruföretag.

Hur länge har du löptränat? Vad fick dig att börja?
– Jag började springa på allvar när jag var 37 år. Anledningen var att jag slutat röka några år tidigare och ville hålla vikten. Nu är det för att hålla hälsan.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Den löpträning som blir av såklart! Det går inte att sitta och vänta på motivationen, för den kommer när du börjar. Vanliga distanspass med mina barn är guld värda - både att umgås och ha träningen gjord. Sen långpassen med min kompis Petra - bästa sättet att umgås på!

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Hmmm - just löpningen går väldigt bra, likaså styrketräningen som ska hjälpa mig att förbli skadefri. Det kanske ska vara lite rörlighet då….

Vem är din förebild inom löpning?
– Min förebild är Johan Steene, ultralandslagslöpare. Inte bara på grund av löpningen utan på grund av sin medmänsklighet och livssyn. Annars är mina största idoler de som testar löpning för första gången och fortsätter trots att det känns motigt. Framförallt alla som gör det för att hitta hälsan och är överviktiga - det är så grymt att se den fokuseringen och kämparandan!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Samtalen. Allt som sägs och diskuteras utomhus känns så mycket lättare när de tonas ut i luften- en riktig ventil och så många positiva lösningar du får med en bra samtalspartner och syre till hjärnan!

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Min löparklocka, Garmin.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Bovetegröt, mandelmjölk, banan, ägg och juice.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Frihet. Att låta tankar och känslor virvla fritt utan att få direkt fäste. Att vila hjärnan och vila blicken i horisonten. Att njuta av andhämtningen och lyssna på naturen. Närvaron blir total. Jag tappar tid, rum och stress och bara är.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Var sak har sin tid. Jag är så supereffektiv i allt jag gör hemma och på jobbet, så jag får jobba mycket med att inte ha “bråttom” till mina mål. Mantrat hjälper mycket.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Mental återhämtning. Jag har ett ganska stillasittande jobb men tar extremt många beslut, har många möten och hjärnan är på högvarv hela tiden. Under löpningen vilar hjärnan och kroppen är i rörelse. Det blir en fin balans. Hade jag inte haft löpningen hade jag jobbat ihjäl mig. Och hade jag inte haft jobbet hade jag sprungit ihjäl mig ;-)

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Jag sprang Trans Scania 246km för femte gången över Skåne i somras. Det var mitt näst sämsta lopp och det var över 30 grader varmt. Jag är den enda kvinnan som slutfört loppet fem gånger och det var att gå i mål som var det viktiga, men jag missade totalt min mål-tid. Det kändes snopet då, men är oväsentligt nu.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag är anmäld till Beyond The Ultimates Desert Run i Namibia i november 2021. 250km genom Namibiaöknen. Helt självförsörjande med all packning på ryggen. Det ska bli spännande.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Jag har tränat mer än vanligt - det vill säga, jag har haft tid att lägga till mer styrketräning eftersom jag har jobbat hemifrån sedan mars och inte har varken resa till och från jobbet, samt inga tjänsteresor. Jag har lagt till ca 3 timmar per vecka.

Följ Mia på Instagram @Marathonmia13

Läs Mias blogg

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare