”Jag tappar tid och rum när jag springer”

Möt löparen Magnus Hagström. Han är coachen som arbetar efter ett holistiskt perspektiv. Löparen som älskar fjäll och skog – och som gärna springer själv för att få sin mentala återhämtning.

Vem är du?
Jag heter Magnus Hagström. Är 45 år och bor i Huddinge med in dotter. Jag jobbar som tränare, samtalsterapeut/coach och ledarskapscoach.

Hur länge har du löptränat?
– Från allra första början var det mer ett nödvändigt ont för att klara av att spela fotboll. Men löpträning för löpningens skull började jag med i 20-års åldern. Då var det ett sätt att hålla mig i form som sedan utvecklades till att springa en del lopp och att tävla inom triathlon.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Den i naturen, utan att tveka. Gärna i berg men även i skogen och vid havet är fantastisk. Helst ska den då vara kravlös och bara gå på känsla. Då blir det som meditation för mig, jag kan tappa tid och rum helt. Det ger mig en otrolig känsla av att vara levande.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Just nu vill jag börja öka distanserna igen. Jag har haft några år där det inte varit så stort fokus på att utveckla mig själv inom löpning utan jag har haft det som ett sätt att hålla igång och att återhämta mig mentalt.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Jag kan inte säga att jag har någon speciell person som förebild. Det finns så många som gjort och gör fantastiska prestationer. Det gäller både de som tävlar men kanske speciellt de som är nybörjare. Att börja med något ovant som dessutom kommer vara väldigt jobbigt och obekvämt ibland, det är en prestation.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Samtalen under löpningen, hänget. Samtidigt springer jag mest för mig själv, det är som sagt en tid där jag är med mig själv för det mesta.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Det finns nog ingen, men visst ett par sköna skor är bra att ha.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag äter som vanligt, gör inget speciellt varken innan långpass eller längre tävlingar. Jag äter allt men inte alltid.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Frihet! Löpningen är för mig en frihet, att vara ett med naturen, bara jag och min kropp som tar mig framåt.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Förr när jag tävlade använde jag ”jag är lätt, jag är snabb”, det händer att det kommer fram numera också.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Löpningen hare nog räddat mig många gånger när det har varit lite för mycket i livet. Det har varit en ventil som gjort att jag klarat av allt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Jag är osäker men tror det var New York marathon 2016. Jag kommer ihåg att jag tog mig igenom det, inte på någon speciellt bra tid men för mig var det en seger att ta mig igenom. Det året var ett utmanande år på många sätt som sedan ledde till att jag drog mig tillbaka från tävlandet. Jag skulle ha sprungit Palma Halvmarathon förra året men det blev ju inställt.

Vilket är ditt nästa lopp?
– När det kommer till löpning kanske det blir halvmaran i Palma i år då. Om den blir av vill säga. Annars hoppas jag det kan bli några cykellopp i skogen i år.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inget speciellt skulle jag säga. Jag springer ute som vanligt och behöver jag springa inne har jag ett eget löpband både hemma och i min Studio. Jag skulle även säga att löpningen varit en del av min återhämtning och ett sett att hantera de problem jag haft efter att jag hade covid-19 i april förra året.

Berättat för Kristina Lager

Följ Magnus på Insta @runyourhealth.se
Hemsida runyourhealth.se

Mer om Veckans löpare