"Jag vill gärna tro att jag ser bättre ut naken"

Möt löparen Erik Berglund. Som förste svensk lyckades han med bedriften att springa varje maratonlopp i World Marathon Majors på under tre timmar. Han älskar att träna i grupp. Och bästa löparprylen är något som många löpare önskar att det hade lite mer av …

Vem är du?
– Jag heter Erik Berglund, är 45 och och bor med min familj i Tyresö. Jag jobbar som fysioterapeut men är för nuvarande föräldraledig och på jakt efter nya utmaningar.

Hur länge har du löptränat?
– Jag började löpträna 2002 efter att ha uppnått en monumental viktuppgång under studieåren. Att jobba på krogen tre nätter i veckan och inta sitt huvudmål, bestående av ost, korv och öl, vid 03.00 är ett rysligt effektivt sätt att gå upp i vikt. Jag lovar.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Att springa i grupp. Jag är lyckligt lottad att hänga med ett gäng gubbar som håller ihop i vått och torrt. Det spelar liksom ingen roll om vi kör hårt på bana eller myser i skogen. Det är alltid skrattigt och ljuvligt.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Springa långsamt. Jag har en (o)vana att alltid dra upp tempot. Vid 45 är det helt enkelt inte smart att dra iväg på varje pass. Jag har egentligen uppnått alla mål jag har haft med löpningen. Kronan på verket var när jag som förste svensk genomförde samtliga World marathon majors under tre timmar (Bilden från Tokyo)

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– I vårt löpargäng Team AnyPace är alla förebilder på olika sätt. Vi håller varann vid liv och det är så mycket värt att jag inte ens kan beskriva det med ord.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– En som stöttar i alla lägen. En som älskar en som mest när man förtjänar det som minst liksom.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Pannbenet.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Alltid samma. En rostad smörgås med jordnötssmör och sylt. Skojar till det ibland och byter ut sylten mot banan.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Hängivenhet. Personer som inte förstår kallar det för besatthet. När jag inte kan springa blir jag en sämre version av mig själv på alla tänkbara sätt.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag har inget direkt mantra, men jag tänker på vilken förebild jag vill vara för mina barn. En som bryter eller en som fullföljer. Ganska lätt val.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Jag vill gärna tro att jag ser bättre ut naken, men också nattsömnen har påverkats positivt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Mitt senaste ”riktiga” lopp var San Sebastian maraton i november 2019. Nytt pb (2:42) 

Vilket är ditt nästa lopp?
– Om Gud vill och vädret samt Corona tillåter så blir det Berlin Halvmaraton i april 2021. Tyvärr tror jag att det inte blir av.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Har för första gången sen 2002 haft motivationsproblem. Försöker bota det med nya slags utmaningar. Reflexbana, barnvagnslöpning, farthållning med mera.

Följ Erik på insta @running_by_erik

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare