”Jag vill känna kärleken i varenda steg”

Möt löparen, pt:n och inspiratören Ida B Olsson. Hon älskar mysjoggen – att springa utan klocka och uppleva när endorfinerna sprider sig i kroppen, hur lungorna vidgas och leendet spricker upp.

Vem är du?
– Jag heter Ida B Olsson och är 39 år. Jag bor i Båstad och är gift med Daniel, vi har barnen Stella 12 år och Charlie 9 år. Jobbar med PT, löpcoach, yogalärare, lifecoach, föreläsare, ordnar träningsevents, bloggar på Damernas Värld och har diverse samarbeten och projekt inom hälsa / träning.

Hur länge har du löptränat?
– Jag är uppväxt med försäsong i fotboll och sprang tills jag fick blodsmak i obekväma knickers och grusskor på en kall grusplan i skogen mitt på västgötaslätten hela kalla Sverige-våren. Det var min intoduktion till löpning. Kanske inte riktigt blev kär i just det… Sedan hade jag en lång paus och fann löpningen igen när jag hade fått mitt andra barn 2012.

Jag började med promenader med vagnen för att sedan ta små korta löpsteg. Den känslan jag fick i kroppen efter bara några minuter med högre puls gjorde något med mig. Jag kände ett lugn, fokus och lycka efteråt. Små minutrar blev fler och jag tillät det gå sakta. Korta pass, men fler och alltid med känslan av välbehag i fokus. När barnen blev äldre följde dom med på cykel när jag sprang och det blev många ”putta-på-rundor”. Perfekt styrketräning varvat in i löppassen ju.

Det tog några år innan jag ens kom upp till milen och sedan sprang jag min första maraton här på Bjäre 2016. Jag hade inte alls förberett mig innan så smärtan under och efter loppet var obeskrivlig. Jag har ett sjukt starkt psyke så det och peppen från min man tog mig igenom loppet. Det är en kuperad maratonbana så det var kanske inte heller den lättaste att starta med. Men jag fick ändå lite mersmak och sprang Great Wall Maraton 2017 och New York Maraton 2018. Sedan några halvmaraton och swimrun-lopp under nästkommande år. Planen var Paris Maraton som nu är flyttad till oktober i år. Vi får väl se hur det blir med det. Jag är pepp i alla fall! Älskar att springa lopp. Struntar fullständigt i vilken tid jag kommer i mål på. Jag älskar upplevelsen av hela cirkusen och känslan att min kropp och knopp klarat 4,2 mil. Det är fasen coolt tycker jag.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Mysjogg!!!! Helt klart ! Att få springa utan pulsklocka, ingen aning om tid , kunna stanna för att uppleva naturen omkring mig när jag vill, inte pressa mig utan bara känna kärleken i varenda steg jag tar. Att kroppen jobbar med mig. Endorfinerna när jag känner hjärtat slå. Lungorna vidgas och leendet spricka upp. Känna rosiga kinder och när svetten börjar porla på bröstkorgen. Ahhh! Jag fullkomligt älskar det! Att få sätta mig på min bänk utanför huset innan jag går in efter en mysjogg och som en dusch av välbehag som sprider sig i hela kroppen. Att den är frisk nog och funkar. Jag tackar den alltid då, just att den gör det.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Att vara mer noggrann med löpskolning innan passen. Det vet jag ger mycket goda effekter men jag är lite lat för det mesta och skippar det..

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Min pappa. Han fyller 60 år i år och har löptränat nästan hela sitt liv. Han har aldrig klocka eller mäter något. Han kutar där han är. För att han älskar det. Han är också sjukt snabb OCH uthållig. Älskar att springa med honom.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att vi inte jämför oss eller hetsar. Att vi möter varandra. Den som har en lite tung dag blir inte pressad av den med kraft, tvärtom – man lyssnar och respekterar. Sedan kan man ibland peppa varandra på ett ödmjukt sätt att orka lite till. Men att ge o ta. Viktigt.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Mitt midjebälte där mobilen får perfekt plats. Barnen kan alltid nå mig och jag kan stanna för att fota något jag ser är vackert eller fånga en känsla som kan inspirera någon.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– En liten frukost. Typ en macka o kaffe. Sedan tar jag gärna med mig en banan, vätskeersättning och lite sockerkick. Efter passet blir det en monsterfrulle!

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Rörelsekärlek. Att jag är frisk nog att kunna mysjogga och röra på min kropp. Det är inte en självklarhet. Alla vi som någon gång varit sjuka eller skadade vet hur man då bara längtar efter att få gå ut på en runda. Därför är rörelsekärlek ett ord som får mig att känna ödmjuk tacksamhet varje dag jag vaknar frisk. Jag tränar för livet. Jag tränar för varje dag i nuet och för resten av livet. Jag söker inte hela tiden mer kickar och snabbare tider. Jag älskar att jag ens kan ha förmånen att mysjogga.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag är stark. Jag ska i mål. Jag är stark. Jag ska i mål.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Att jag blir en mycket gladare människa när jag får jogga.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Swimrun i Båstad aug 2020. En magisk sensommardag. Sprang tillsammans med min vän Helen från Båstad till Torekov. Cirka 19 km löpning och 5 km simning varvat. Alltså det är SÅ galet roligt!!! Att känna sig som ett med naturen. Kuta trail på kullar, sten, skog och strand sen dyka ner i havet och crawla till nästa uppgång. Det är något visst. Och det gick superbra! Vi kom imål på 3:06 och då en nioende placering bland kvinnorna. Hela vägen skrattade vi och njöt, stannade för energi och plockade upp skräp som andra deltagare kastat i naturen. En helhetsupplevelse fylld av glädje!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Förhoppningsvid IM Jkp 70,3 i juli ! Mitt första triathlon! Wiiii! Jag är galet pepp på det! Älskar variationen med dessa tre sporter i en tävling!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Att jag vill springa ännu mer och måste bromsa mig för att inte springa mig till en skada. Den är också oerhört viktig för att min knopp ska vara i balans. Mysjogg ihop med yogan har räddat mitt psyke detta år helt klart.

Följ Ida på insta @idabolsson

Berättat för Kristina Lager

 

Mer om Veckans löpare