Löpningen är mitt glädjepiller

Möt löparen Albert Mirenhart. Coachen som gillar statistik och att analysera, och ständigt vill bli bättre. Han älskar att springa i naturen och känner att varje löpsteg är en investering i sin hälsa.

Vem är du?
– Jag heter Albert Mirenhart och är 33 år. Jag bor i Malmö med min sambo Evelina, mina två söner Melvin och Linus, samt hunden Nova. Jag jobbar med intern service på Grundskoleförvaltningen i Malmö. Jag jobbar också för fotbollsklubben Malmö FF sedan 10 år tillbaka, där jag arbetar med kameraövervakning på deras säkerhetsavdelning. Vid sidan om mina två jobb är jag även diplomerad löpcoach och ledare hos löpgruppen Runacademy.

Hur länge har du löptränat?
– Efter många år som fotbollsspelare bestämde jag 2016 för att börja med löpning istället. Jag tyckte att de kändes som en naturlig övergång för min del eftersom jag alltid har älskat att springa, haft väldigt lätt för det och grundkonditionen funnits där från alla år på fotbollsplanen. I samma veva som jag bestämde mig för att börja med löpningen så anmälde jag mig till Stockholm Marathon 2017 och hade då 6 månader på mig tills jag skulle stå på startlinjen för mitt första lopp. Det blev minst sagt en stor men rolig utmaning att börja med.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Lugna pass i naturen är absolut något av det bästa jag vet, då mår jag bra och känner mig lycklig. Naturen har en förmåga att skänka mig ett lugn och motverkar den stress som jag ibland kan känna.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag måste bli bättre på att våga experimentera mer med min träning. Nya utmaningar och upplevelser, det är det som får en att växa.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Jag inspireras av många via sociala medier men någon direkt förebild har jag inte.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag springer sällan med sällskap men när jag väl gör det så uppskattar jag en träningskompis som är med på att man peppar och sporrar varandra till att nå det gemensamma målet för själva passet, tillsammans blir vi starka!

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Garmin-klockan är min viktigaste löparpryl. Jag gillar statistik och att analysera. Så jämföra mina pass, justera något inför nästa pass samt lägga upp nya mål är något jag gör med glädje. Jag vill hela tiden bli bättre på det jag gör så då är det ett bra underlag som hjälper mig framåt!

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Havregrynsgröt och några ägg är aldrig fel, funkar utmärkt för mig.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Frihet! Att du bara behöver snöra på dig skorna vart du än är och ta dig ut på en löprunda, känna den fantastiska frihetskänsla som löpning ger dig. För mig är det ett enda glädjepiller!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– ”Glöm inte varför du gör detta!”

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Min hälsa! Jag mår så mycket bättre och jag blir en gladare person när jag springer. Hälsan är ju faktiskt den gåva vi ger oss själva varje gång vi tränar. Löpningen har också gett mig vänner för livet och det är värdefullt tycker jag.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Det måste ha varit på nyårsafton 2019, Sylvesterloppet i Malmö. Jag och några familjemedlemmar anmälde oss dagen innan och vi tog oss an loppet som en rolig grej att göra tillsammans för att avsluta nuvarande år på bästa sätt, i löparskorna!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Förhoppningsvis blir mitt nästa lopp Göteborg Marathon den 19 september. Ett lopp som anordnas i samband med att Göteborg som stad firar 400 år. Än så länge är de inte inställt i alla fall så håller verkligen tummarna för att de blir av!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inte så mycket faktiskt. Jag springer på som vanligt efter hur mitt träningsschema ser ut. Men givetvis saknar jag att resa iväg på riktiga lopp som jag vanligtvis brukar göra och få träffa likasinnade personer som också brinner för löpning. Virtuella lopp är inget som ger mig något tyvärr och de kan jag vara utan.

Följ Albert på insta @mirenhart

Berättat för Kristina Lager

Mer om Veckans löpare