”Löpningen är ren passion”

Möt löparen Oya Hanzén. Löpningen hjälpte henne att vända ett mentalt underläge till kraft och styrka både psykiskt och fysiskt. Att springa i fjällen, eller på smala skogsstigar i soluppgången – det är lycka.

Vem är du?
– Jag heter Oya Hanzén och är 40 år. Jag bor tillsammans med min man och våra två barn, 10 och 12 år i ett hus på landet strax utanför Norrköping, med närhet både till skogen och havet. Jag jobbar med marknadsföring, sociala medier och sälj. Är även löpcoach, influencer och projektledare via mitt instagramkonto @runzpire

Hur länge har du löptränat?
– Jag har sprungit i cirka 17 år. Det hela började när jag mådde väldigt psykiskt dåligt för ca 20 år sen och började gå powerwalks och styrketräna. Sen gick jag från powerwalks till att sakta börja jogga lite för att under ett par års tid utveckla joggandet till regelbunden löpträning. Då började det hända grejer. Jag kände mig mycket starkare, både fysiskt och psykiskt. Känslan av att SJÄLV kunna påverka ett mentalt underläge och med egen kraft vända det till styrka och självkontroll tack vare löpningen var verkligen fantastiskt. Vilken otrolig grej!! Hur långt ner idet ”svarta hålet” jag än var så räddade löpningen/träningen ALLTID mig. Sen dess är jag fast.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Stiglöpning i svenska fjällen. Tack vare mitt ambassadörskap med Salomon Sverige har jag haft möjlighet att springa olika lopp under Fjällmaratonveckan i Åre 5 somrar i rad. Jag tycker om friheten, utmaningen, upplevelsen, äventyret och den magiska känslan av att njuta till fullo av naturen och att välja LIVET. Sedan, i vardagen så är det de lugna långpassen på smala skogsstigar med soluppgången som sällskap som gör mig lycklig.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag har sedan ca 6 månader tränat rörlighet regelbundet, 30 minuter 3 gånger i veckan och det har verkligen gett resultat i löpsteget och förbättrat känslan i kroppen ute i spåren. Så det vill jag gärna utveckla mer och inom själva löpningen vill jag gärna utvecklas på längre distanser som exempelvis ett Ultralopp.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Det finns många men Emelie Forsberg är en bra förebild inom trailrunning som jag även har träffat genom Salomon Family. Hon står verkligen för ren löparglädje på ett professionellt och äkta sätt med sättet hon lever på samtidigt som hon är en världsstjärna.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att upptäcka nya stigar ihop, att man kan pusha varandra där det behövs, det sociala snacket som får löpningen och tiden att bara svischa förbi plus att det ger variation till träningen som ofta annars görs själv.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Löparprylar i alla former är bland det bästa jag vet. Förutom att jag är en löparsko-nörd så älskar jag även mina trådlösa Jaybird-hörlurar både till intervall- och långpassen.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Det är så olika, om det är ett långpass tidigt på morgonen så äter jag oftast ingenting på morgonen utan ser till att ha ätit ordentligt dagen/kvällen innan istället. Då räcker det med en liten kopp koffeinfritt kaffe med havremjölk innan jag sticker ut i ottan. Om långpasset är senare på förmiddagen eller på eftermiddagen så ser jag bara till att ha ätit en lagom stor frukost eller lunch innan. Oftast mår jag bättre om jag inte har ätit så annorlunda än vanligt utan brukar istället fokusera på att äta ordentligt efter långpasset.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Det stavas P A S S I O N. Jag brinner för en hållbar, aktiv livstil med glädjen och nyfikenheten i fokus. Tänk att få njuta av sin passion, löpning på lång sikt, under lång tid. Utan stress eller hets och bara få utvecklas och få uppleva nya sidor och bli visad nya vägar i löpningens tecken. Tänk det hela som en lång kärleksrelation då du aldrig vill att glöden ska slockna. Hela tiden vara nyfiken på mer. Och lite till. Ibland ta ett steg tillbaka, ibland rusa på och bli liiite mätt. Men hela tiden sakta, utvecklande framåt och samtidigt låta kärleken sjunka in djupare och starkare. Bli ett med löpningen och låta det bli en naturlig del av livet. Min passion.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag kan, jag vill!!

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den inre glädjen, lyckan och att få känna sig stark fysiskt och psykiskt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Mitt senaste lopp var ett fjäll-lopp i Åre i augusti. Jag sprang Välliste runt, ca 13 km och 550 höjdmeter. Känslan var god och resultatet okej men det var så galet lerigt så jag kunde tyvärr inte trycka på som önskat.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Förhoppningsvis ett Ultralopp i mars nere i Kullaberg

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inte så mycket egentligen förutom att jag har minskat på fart-passen och intervallerna och lagt mer tid på mängdträning vilket bara har varit positivt för min kropp.

Följ Oya på instagram @runzpire

Berättat för Kristina A Lager

 

Mer om Veckans löpare