”Löpningen får mig att känna mig som Superwoman”

Möt löparen Tina Leijon. En pratglad och peppande löpcoach i löpargruppen TSM Running. Löpningen gör henne glad i själen. Men känns det tufft på en löprunda eller tävling, då ryter hon till sig själv ”Skärp dig Tina – du vill ju det här!

Vem är du?
– Jag heter Tina Leijon och är 45 år. Jag bor i Vallentuna med mina fyra barn, Viktor, 21 år, Emma 18 år och tvillingarna Gustaf och Ludvig 12 år. Jag jobbar som redovisningsassistent på God Assistans

Hur länge har du löptränat?
– Jag har egentligen aldrig varit en person som gillat att träna, jag var snarare en hästtjej som spenderade all min lediga tid i stallet. Men när ett par kompisar ville springa Vårruset så började jag löpträna lite smått och på den vägen är det. När min son Viktor var liten så upptäckte jag löpvagnen och det var då jag insåg att jag hade lätt för att springa långa distanser och hur otroligt skönt det var att snöra på mig skorna och ge mig ut.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Den som gör mig absolut lyckligast är den som är i skog. Älskar lugnet och stillheten och att bara trippa fram på småstigar eller att följa en led. Men jag har också en passion för lite tuffare intervallpass där man måste pressa sig lite extra och verkligen jobba med sig själv och känna att man kan ta i lite mer än man kanske trodde. Njutbart på något sätt.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag vill bli mer allsidig i min träning men det viktigaste för mig är att bygga upp en styrka så att kroppen håller för att springa maraton. Jag har blivit inspirerad av Fredrik Zillén när det kommer till löpteknik, så där vill jag gärna utvecklas och förhoppningsvis få lite mer fart i kroppen inför kommande lopp. 

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Finns nog ingen ödmjukare i min värld. Anders Szalkai! Han är en otroligt bra förebild och den som inspirerade mig när jag skulle springa mitt första maraton i Stockholm 2001. Sen har jag fått äran lära känna honom via TSM i min roll som löpcoach. Jag gillar hans engagemang för löpare oavsett nivå eftersom han ser alla, det är en otroligt bra egenskap hos honom!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Eftersom jag hör till gruppen snacksaliga människor så måste jag då svara att min träningskompis får gärna vara rolig och pratsam! Så tiden går lite när man springer. Sen om min träningskompis får prata lika mycket lämnar jag osagt. Men jag uppskattar även en träningspartner som kan pressa mig lite extra eller bromsa mig likaväl.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Klockan! Jag har provat att springa utan men jag gillar ha koll på tempo och distans, sätta upp mina egna målbilder under passet och jämföra med tidigare pass.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag brukar inte äta så mycket mer än vanligt. Gillar min naturella yoghurt med skivad banan och musli. Ska jag springa riktigt långt eller inför ett lopp är rostad smörgås med jordnötssmör och sylt en favorit. Sen kaffe, det är ett måste!

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– LYCKA! Jag blir så härligt glad i själen, det ger mig ett lugn och samtidigt en kick! Jag är verkligen tacksam att jag upptäckte löpningen och att jag genom den har träffat så många nya vänner. Löpargrupper är det bästa som finns, ger så mycket inspiration och energi!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– ”Skärp dig Tina - du vill det här”
”Du är grym – du är snabb”

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– För mig så är löpningen ett sätt att få en mental återhämtning. Jag kan verkligen se allt gott den har gjort för mitt välmående och det är många löprundor som hjälpt till att släppa stress, samla tankar, få bort oro eller ett dåligt humör. En kort runda kan göra väldigt mycket och det är lika fascinerade varje gång man springer iväg med en känsla som inte är på topp, och kommer hem och känner sig som superwomen! 

Vilket var ditt senaste lopp?
– New York Marathon 2019, jag lyckades med PB på tiden 03:45:23 
Det är ett lopp jag alltid kommer bära med mig, helt underbar publik och känslan när man passerar mållinjen och har lyckats nå sitt tidsmål är magisk. Mycket tack vara en annan inspirationskälla – Sanna Hed. Hon är grym!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag håller tummarna att jag får springa Stockholm Marathon 2021, och sen hoppas jag slå mitt PB i Berlin i september. 

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– På många olika sätt, dels har jag i min roll som coach i TSM inte fått träffat alla härliga löparkompisar på väldigt länge. Och sen har alla de lopp och träningsresor jag hade planerat ställts in.  

Men löpningen är en livsstil för mig så jag springer oavsett, och nu har jag möjligheten att lägga in ett bra pass på min lunchrast i och med mitt hemmakontor. På så sätt så har jag faktiskt fått mer ”fritid” då jag redan har hunnit träna mitt på dagen!  

 

Berättat för Kristina A Lager

 

 

Mer om Veckans löpare