"Löpningen ger mig sinnesro"

Möt löparen Mica Stare, en Asics Frontrunner sedan tre år tillbaka. Hon hittade till löpningen när hon blev drogfri för fyra år sedan. Löpningen gör henne lugn och hjälper till att sortera tankarna – det är en av anledningarna till att hon fortsätter springa.

Vem är du?
– Jag heter Mica Stare och är 25 år. Jag bor i Umeå, har en pojkvän, Oskar och hunden Tia. Just nu pluggar jag till sjuksköterska.

 

Hur länge har du löptränat?
– Jag har löptränat i 4 år och jag hittade till löpningen då jag var på ett behandlingshem. Tidigare i mitt liv har jag haft ett missbruk av droger, då jag fick hjälp att bryta mitt missbruk så hittade jag även till löpningen. Att springa hjälpte mig att hantera känslor, minska ångest och hitta ett nytt sätt att leva. Idag är jag fri från missbruket och löpningen har hjälpt mig på vägen till mitt nya liv.

 

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Under dessa år som jag sprungit har det pendlat mycket mellan vilken löpträning som gör mig lyckligast. Det är det som är så fint med löpningen, att det finns så mycket att välja mellan. Idag så är traillöpning det jag ser fram emot mest. Att springa i skog och natur gör mycket för mitt mående. Många gånger så har jag inte med mig klockan eller hörlurarna. Jag vill bara vara i nuet och njuter av naturen.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning? 
– Just nu så är jag i en period där jag vill träna upp min kropp med mer mängdträning. Har haft en period med lite mindre löpning. På lång sikt så vill jag förbättras på 10 km och eventuellt traillopp.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Min pappa. Han har sprungit hela mitt liv och är en stor inspiration för mig. En mycket duktig löpare som lägger ner mycket tid på träningen oavsett väder och plats i livet. Det inspirerar mig att se honom vara så dedikerad och jag hoppas att löpningen kommer vara en lika stor del av mitt liv när jag blir äldre. 

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis? 
– Jag uppskattar en träningskompis som peppar men samtidigt är flexibel. Vissa dagar behöver man en extra push och andra dagar behöver man lyssna på kroppen.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan? 
– Min löparryggsäck från Asics! Jag har alltid med mig den! Perfekt för långpass om du vill ta med dig något snacks eller lite vatten. Ibland springer jag med min hund och då behöver jag även ha med mig lite hundgodis. Jag gillar inte att ha saker i fickorna då jag springer, samtidigt så har jag insett att det är bra om jag har med mig min mobil för ibland springer jag vilse haha. Då är ryggsäcken perfekt att ha med på passet!

Vad äter du helst innan ett långpass? 
– Mina långpass blir oftast gjorda på morgonen och då föredrar jag att äta en rejäl frukost innan, gärna gröt, en macka och juice. Om passet blir på kvällen så äter jag gärna en vegetarisk pastarätt till middag innan. 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Sinnesro. Löpningen ger mig ett lugn i sinnet. Den hjälper mig att sortera tankar, prioritera och komma fram till beslut. Är väldig tacksam att löpningen har den effekten, det är exakt därför jag fortsätter att springa.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling? 
– Svår fråga då det är många olika tankar som pågår, men är det jobbigt så brukar jag tänka att det är tillfälligt. Smärtan är bara tillfällig. 

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig? 
Förutom sinnesro så gör löpningen mig till en mer positiv person. Jag känner att jag hanterar livet bättre i helhet. Eftersom jag mår bättre då jag tränar, så kan jag även vara en bättre person. Löpningen har även hjälpt mig med min självkänsla och mitt självförtroende. Att göra bra saker för mig själv har varit betydande för mitt mående och löpningen är en sådan sak.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det? 
– Oj, nu var det längesen jag sprang ett lopp. Men jag sprang det virtuella Lidingöloppet med några vänner. Vi sprang bara för skojs skull och jag klockade inte tiden! Innan det loppet så tror jag det var Härnö Trail 21km som jag sprang på 2h 40min. 

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag har inget lopp inplanerat men jag är väldigt sugen på att springa ett fjällmaraton då jag aldrig har gjort det tidigare!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Då jag älskar att tävla så tappade jag lite motivation då tävlingar blev inställda. Att springa virtuella lopp har inte riktigt varit likadant. Men nu är motivationen tillbaka och jag ser fram emot att springa något lopp till våren/sommaren. Något som är positivt med löpning är att det är en perfekt sport att utöva utomhus under denna pandemi!

Följ Mica på Instagram @runnergirlmica

Berättat för Kristina A Lager

 

Mer om Veckans löpare