"Löpningen har fått mig hög när jag har känt mig låg"

Möt löparen Jenny Ström. Efter MS-diagnosen 2012 har det tagit ett tag att hitta tillbaka till det sköna i löpningen. Nu gör löpningen henne stark både kroppsligt och mentalt. Och hon har planer på Artic Cirkle Race - att åka helikopter ut på kalfjället, springa en halvmara och avsluta med en brakmiddag.

Vem är du?
– Jag heter Jenny Ström och är 50 år. Jag är gift med göran och har barnen Zoe, 18 år, Charlie, 16 år och bonussonen André, 21 år. Och så har vi vår hund Leia, en Labradoodle och min bästa löparkompis. Jag jobbar som yogalärare, personlig tränare, föreläsare och inspiratör

Hur länge har du löptränat?
– Första gången jag löptränade var när jag var 5 år. Jag hade precis börjat spela fotboll i Bro IK där jag bodde. Sprang runt kvarteret och sa till alla jag mötte att jag tränade inför fotbollen. Jag har löptränat under hela mitt liv ibland mer och i bland mindre.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Nu är det sköna pass i skogen utan prestation som är härligast. Gärna terräng en tidig morgon efter regn. Eller sightseeing-springa när man är på ett nytt stäle. Man kommer långt och hinner se massor. I like!

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag skulle vilja få upp lite fart igen. Jag har blivit långsam och ha svårt att få upp farten.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Har inte någon direkt förebild men gillar vad löparlegenden Rune Larsson sa på en träningsresa med Springtime och TSM  till Montegordo. Spring varje gång så att du kan springa dagen efter. Skön inställning. Löpning ska vara som livet- ta det inte så himla allvarligt. Just do it!!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att de inte snackar så mycket. Det är därför jag helst tränar själv. Jag vill njuta och lyssna på naturen.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Hållaren för telefonen. Känns skönt att ha telefonen med men svarar aldrig om någon ringer. Det är mest en trygghet att ha den med.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– En rikitgt god och krämig pasta med bacon.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Frihet och harmoni. Det är så enkelt. Bara att sätta på sig skorna och bekväma kläder sen att dra ut. Eftersom jag numera springer på känsla så är det ingen prestation utan bara dagsformen som får avgöra.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Ett steg i taget, ett steg i taget.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den har hjälpt mig genom livet. Löpningen har fått mig mentalt och kroppsligt stark när jag kännt mig svag. Som efter min MS-diagnos. I början kunde jag bara gå men sakta har jag komit tillbaka om än inte lika snabb som tidigare men jag njuter desto mera. Löpningen har fått mig hög när jag känt mig låg. Fått mig glad när jag varit arg eller frusterad. Löpningen får mig att fokusera på det som är viktigt, jag rensar knoppen när jag springer.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Det var länge sedan. Sen jag fick MS 2012 så har jag bara sprungit ett lopp. Tror det var Premiärmilen 2016. Kallt och jävligt. Jag lyssnade inte på kroppen utan körde på som jag hade gjort innan och mådde sjukt dåligt. Trots det fullföljde jag loppet men mådde jättedåligt både under och efter loppet. Jag var helt enkelt inte redo att springa ett lopp. Var fortfarande lite svag i min MS. Mest berodde det på att jag ville visa att jag minsann kunde springa som förr och inte lyssnade på kroppen. Idag är jag starkare både mentalt och fysiskt.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Nu har jag varit sugen ett par år att springa ett lopp igen så vi får väl se. Jag har alltid sagt att jag vill göra en halv och hel mara…haha. Jag hade bokat in Artic Cirkle Race förra sommaren med min man och några vänner. Det blev inställt pga Corona. Men tänk dig att åka helikopter ut på kalfjället och sen springa en halvmara över fjället. Avsluta med en brakmiddag. Wow!

13 Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Inte mycket förutom att jag velat springa ett lopp.

Följ Jenny på insta @jennystrom.se

 

Berättat för Kristina Lager

Vem vill du ska bli Veckans löpare? Hör av dig till [email protected]

Mer om Veckans löpare