Mitt mantra är "Du har haft det så mycket tuffare i livet, så skärp dig"

Möt löparen Johan Nordenberg. Sedan han började springa för fyra år sedan har panikångesten försvunnit. Nu får långpassen honom att må bra - och innan han ger sig ut laddar han med dubbla portioner havregrynsgröt med jordnötssmör.

Vem är du?
– Jag heter Johan Nordenberg och är 43 år. Jag är ensamstående med en 7-årig son och bor i Mörrum. Jobbar som socialpedagog på ett boende för vuxna autister, jag har varit på mitt nuvarande jobb i 16 år.

Hur länge har du löptränat?
– Jag tog mitt första löpsteg i april 2017 så jag har inte sprungit längre än 4 år. Jag började med löpningen efter jag fått en rejäl skada I axeln pga styrketräning. Dock tog det 4 år innan jag började efter skadan. Men till slut så fick jag tummen ur och satte upp som mål att springa milen under 60 minuter. Vilket jag gjorde i mitt första lopp 1.5 månad efter jag börjat löpträna.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Helt klart långpass. Man får tid att fundera och rensa sig själv. Långpassen ger mig ett lugn som jag inte får någon annanstans.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Helt klart traillöpning. Jag har gjort två trailultror, men har otroligt svårt att fokusera på allt. Just det här med att leta markeringar och hålla reda på vad man sätter fötterna samtidigt har jag ganska svårt för.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Niclas Gällentoft. Han är otroligt grym ultralöpare o förebild som givit mig sjukt mycket inspiration.  De få gånger jag träffat honom är han alltid lika tillmötesgående och trevlig och svarar på det man undrar över.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att de driver mig till att inte ge upp. Att de får mig att fortsätta med det jag älskar när det är som jobbigast och svårast i träningen.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Min vätskeryggsäck. Jag springer alltid med den. Samt en 4 år gammal Sweden Runners keps som jag till 99% alltid har på mig.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Äter alltid 2.5 portion fiberhavregryn med 40g jordnötssmör. Ett vinnande koncept. Äter det ca 2 timmar innan jag ger mig ut.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
–  För mig är det glädje. Då min panikångest försvann spårlöst i något skogsparti och att jag konsumerar knappt någon alkohol överhuvudtaget längre. Även glädjen över att kunna göra det jag gör och att kroppen håller. Samt glädjen att träffa så många andra glada löpare runt om i världen.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Min personliga mantra när det är tufft på lopp är nog. ”Du har haft det mycket tuffare tidigare i livet så skärp dig"

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Att jag fick igång min fysik igen och tappade 15 kg ganska snabbt. Har även näst intill slutat med allt vad alkohol heter, vilket jag tycker är otroligt skönt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Backyard ultra winter edition. Jag sprang 10mil (15 varv) och slutade tyvärr pga tristess då det var ett virtuellt lopp och min supporter inte fanns på plats.

Vilket är ditt nästa lopp?
– Idrefjällmarathon 84 km samt kullamannen 100 miles i november.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Ett tag i början så tog det mig ganska hårt då jag är en tävlingsmänniska. (Tävlar dock bara mot mig själv). Sedan så provade jag på de virtuella loppen och fick gnistan tillbaka även om det är långt ifrån samma känsla som ett riktigt lopp.

Följ Johan på insta @loco_runner1977

Berättat för Kristina Lager

Mer om Veckans löpare