Veckans löpare: Alla löpare borde köra yinyoga

Möt löpcoachen och musikern Peppe Lindholm. Han älskar att springa på nya platser i världen, yinyogar helst varje dag och räknar stegen när löpningen känns tuff. Han är också löpcoach i Svt:s nya programserie ”Bästa träningen” som kommer under våren. En serie vi självklart kommer följa med intresse.

Vem är du?
– Jag heter Peppe Lindholm är 48 år och bor i Järvsö. med  Jag är musiker och löpcoach och en av rösterna bakom RW-podden med LG och Peppe. 

Hur länge har du löptränat?
– Från att jag var liten då jag höll på med friidrott. Sen blev det en paus mellan 16-29 år, då jag levde musikerliv … Men sedan blev det full fart på löpningen igen!

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Att springa på nya platser, gärna i berg eller skog runt om i världen. Jag har flera favoritplatser såklart. Att springa i bergen på Mallorca, i skogarna runt Järvsö och vid havet i Oxelösund för att nämna några. Sen är det alltid en härlig känsla att köra morgonjogg i Central Park, Manhattan.

Vad vill du bli bättre på i din löpning? 
– Det är ju roligt att utvecklas på olika sätt. Nu kan jag inte springa lika fort som när jag var ung, så kanske att bli bättre på att springa lite längre.

Vem är din förebild inom löpningen/träningen?
– Det finns så många bra löpare och tränare så det är svårt att nämna någon. Men om jag måste så säger jag: min pappa Bosse Lindholm, L-G Skoog, Anders Szalkai, Markus Torgeby, Evy Palm m.fl.  Det här är ju folk jag känner och har sprungit en del med, det tycker jag är roligast och mest lärorikt. Att springa tillsammans.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Att man kan prata om annat än bara löpning.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Får nog säga klockan. Jag springer nästan alltid med klocka – men tittar inte på den när jag springer. Jag känner tempot bra i kroppen, så det behöver jag inte titta på klockan för att veta. Men det är ändå kul att se passet efter man har sprungit. Jag kan ändå få känslan av frihet med klockan och OM jag springer vilse kan klockans kartfunktion ta mig hem! (det har hänt runt om i världen…)

Vad äter du innan ett långpass?
– Inget!  Jag tänker oftast inte så mycket på uppladdning via mat för att springa. Jag ser maten mer som återhämtning. Jag äter bra närodlat, fiskad och jagad mat. Jag har självklart gått tom några gånger på långpassen, men då har det oftast berott på att jag inte har druckit ordentligt. Men nu finns ju Maurten, den funkar för mig! (Maurten är en sportdryck reds anm).

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Ensamhet och gemenskap. Det bästa av två världar, helt enkelt! Jag springer oftast själv här hemma. Jag gillar tystnaden. Jag kan inte säga att det är som meditation, då mediterar jag hellre efteråt. Det är mer en känsla av frihet, kan låta klyschigt såklart - men jag mår bra av att vara själv någon stund varje dag.

När jag tränar eller springer med andra så blir det självklart socialt-men då är jag oftast i en "tränar-roll” och har dom glasögonen på mig. Kollar löpstil, steg mm. Däremot så tycker jag att löpningen som intresse och gemensamhet skapar härliga möten och upplevelser. Att efter loppet eller passet kunna samlas vid en middag eller liknande och på det sättet kunna prata dels om löpning men även allt annat i livet.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

– Jag räknar vartannat steg. Då vet jag hur långt och fort jag springer. Jag har räknat mycket;-)

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

– Löpningen har gjort mig friskare, trevligare och snällare.

Vilket är ditt senaste lopp?
– Det var längesen. Jag tror det var något Blodomlopp och jag minns att jag bestämde mig för att springa under 35 min när jag var 45 år. Och jag klarade det iaf!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Järvloppet i Järvsö den 5/9 om allt går bra!

Peppe om yinyoga
Yinyoga borde alla göra, jag försöker köra det nästan varje dag, det behöver inte ta mer än 20 min åt gången. Det som gör det  så bra är att du ofta öppnar upp höften i yinyogan och det gör att du kan utnyttja och göra ditt löpsteg bättre. Sen blir du lite lugnare som människa också och det kan vi löpare behöva!;-)

Följ Peppe på instagram @drumforrest

 

Berättat för: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare