Veckans löpare: En utmaning förändrade mitt liv

Patrik Fridlund är killen som aldrig trodde att han skulle springa. Sen fick han en utmaning som hette duga.

Vem är du?

Jag är 33 år och bor i Ockelbo med min fru och två barn på 5 och 3 år. Jag jobbar som servicerådgivare på Bilmetro i Sandviken.

Hur länge har du löptränat?

Jag har löptränat sen 5 april 2016. Allt började med att en kompis utmanade mig och sa ”om sex månader ska vi springa Lidingöloppet”. Jag bara skrattade, för jag vägde då 120 kilo, och skulle inte springa ens om jag var jagad av en björn. Men en utmaning är en utmaning. Så jag la om kosten och började träna med kompisen Daniel och sex månader senare hade jag gått ner 30 kilo och lyckades springa Lidingöloppets 30 kilometer på 2:38:43.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Jag skulle vilja säga att den löpträning som blir av gör mig lyckligast. Men eftersom jag oftast springer på luncherna och mår så otroligt bra av det så är Lunchpasset det jag blir lyckligast av!

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Jag skulle behöva bli bättre på att få till långpassen och bättre kontinuitet. Men när man har en familj med fru och två små barn och jobb så går inte det alltid att få till.  

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?

Alla som är ute och rör på sig och sliter kilometer efter kilometer, vare sig det är för hälsans skull eller för att slå svenskt rekord på maraton. De gör en grymt bra prestation utifrån sina egna förutsättningar oavsett nivå. De är förebilder för mig!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?

Att man kan motivera och inspirera varandra! Man ska kunna vara varandras bollplank, när man har svackor så lyfter man varandra och när man är på toppen och allt går lätt så bromsar de lite så att man inte spårar ur! 

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?

Löparklockan. Den har varit en trogen vän på armen från dag ett. Det är kul att kunna spara och jämföra pass och se hur träningen går! 

Vad äter du helst innan ett långpass?

Kaffe är viktigt innan långpass! Men i matväg så i bästa fall får jag i mig en smörgås eller fil & flingor om passet görs på morgonen.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?

Glädje! När jag springer så försvinner all stress och negativitet. Löpningen är som balsam för hjärnan och själen, efter ett löppass så har jag ett stort leende på läpparna! 

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

En massa jävlar anamma och pannben är det som biter när det går tungt. Jag tänker alltid ”Efter allt detta slit och alla kilometer och kilon som jag krigat mig igenom - då ska det inte ta slut här, så i mål ska jag oavsett vad! 

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Löpningen har fått bidragit till att jag gått ner över 30kg i vikt och att jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Lidingöloppet. Det var mitt sämsta Lidingölopp sen jag började springa, det gick bra i ungefär 8 kilometer, sen tog all kraft fullkomligt slut och fick slå av på tempot rejält och bara hanka mig in i mål. Trots detta hade jag roligt hela vägen med bra sällskap och jag fick heja på många andra som gjorde ett bra lopp!

Vilket är ditt nästa lopp?

Jag siktar på att springa ASICS Premiärmilen 28 mars. Det blir starten på löpsäsongen 2020! Är du nyfiken och vill hålla lite koll på mig och hur det går så är du välkommen att kika in på min Instagram: @mrfridlund

 

Skribent: Kristina A Lager

Psst... Kolla gärna in våra träningsprogram mot ASICS Premiärmilen – start den 20 januari.

Mer om Veckans löpare