Veckans löpare: Helena Angetun

Namn: Helena Angetun
Ålder: 47 år
Bor: I Hägersten
Jobbar med: Jag är lärare Fritids på Enskede skola, med fokus på rastverksamhet och fysisk aktivitet. På fritiden är jag ledare i träningsgruppen TSM Running som främst tränar mot ASICS Stockholm Marathon.

Hur länge har du löptränat? 

Jag började springa för 11 år sedan. Att det blev just löpning var för att det är enkelt, jag kan göra det varsomhelst och det kräver egentligen inte så mycket planering. Sen är det ett både miljövänligt och perfekt sätt att se nya platser på, eller bara transportera sig till och från jobbet. 

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Jag gillar all sorts löpträning men måste jag välja så blir det ett kul intervallpass där vilan egentligen inte är vila, utan olika styrkeövningar. Du blir trött på olika sätt och dessutom hinner du aldrig tänka på hur trött du är innan det är dags igen. Jag älskar också att springa som farthållare där jag får peppa andra löpare till att orka mer. Det är träningsglädje på riktigt!

Vad är din styrka som löpare?

Jag är uthållig.

Vad vill du bli bättre på in din löpning?

Jag skulle vilja bli spänstigare och starkare – för då blir jag också snabbare.  

Vem är din förebild/inspiratör inom löpning/träning och varför? 

Det finns många, men jag har länge följt Sporthälsa och Anna Lissjanis som lite då och då lägger upp bra styrkepass. Strong by nature med Anna Swedrup i spetsen är ett annat gäng jag tränar med och som har fokus på styrka för kvinnor. Sjukt bra styrke- och konditionspass som gjort mig uthållig och skadefri, och gett mig massor av inspiration till olika upplägg i mina egna löpgrupper.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis? 

Peppen och gemenskapen.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan? 

Klockan. Den är nödvändig när jag springer med mina träningsgrupper, eftersom jag måste kunna hålla ett jämnt och bra tempo. Springer jag själv väljer jag bort klockan och kör på känsla.

Vad äter du helst innan ett långpass? 

Det blir en banan med en klick jordnötssmör och ett kokt ägg. Sen brukar jag ta ett glas Resorb.

Vilket ord representerar bäst det du känner inför löpning? 

Glädje! Löpningen gör mig verkligen glad och är ett bra sätt att motverka stress. Varje träning gör att jag känner mig gladare och mer fokuserad. Dessutom skapar löpningen så mycket gemenskap och glädje. Oavsett vilken grupp jag tränar med så möter jag människor med olika bakgrund. Vi är där för att genomföra något tillsammans – och vi gör det oavsett bakgrund och nivå. Jag möter och pratar med människor jag kanske aldrig annars skulle träffa, och än mindre pratat med. Det gör mig glad.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling. 

På träning tänker jag "det är nu jag blir starkare" – det får mig att orka trots att det känns tufft.  På tävling delar jag upp loppet i mindre delar och fokuserar på en del i taget. När jag till exempel springer ett maraton tänker jag: nu det är bara 5 kilometer, det fixar jag lätt. Och så tänker jag så typ 8 gånger till. 

Vilket är ditt senaste lopp:

Ramboll Stockholm Halvmarathon i höstas. Det var kul och gick helt okej. 

Vilket är ditt nästa lopp? 

Förhoppningsvis blir det Tjejmilen 21k den 25 april. Jag brukar vara farthållare där och hoppas att det blir så även 2020. 

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare