Veckans löpare: Jag älskar att springa långt och länge

Möt Elin Ragnarsson som sprungit varje dag i över 2000 dagar. Hon utmanar den gängse bilden av en långdistanslöpare och springer både maraton och ultramaraton. När allting klaffar – det är då hon känner sig som mest fri.

Vem är du?

Jag heter Elin och är 31 år och bor i Stockholm. Jag jobbar i en sportbutik och älskar löpning. 

Hur länge har du löptränat?

Sedan hösten 2008, då hade jag ett projektarbete om idrott och valde konditionsträning. Jag skulle se hur mycket jag kunde förbättra konditionen på 12 veckor, och gick från 1 kilometers löning till cirka 7 kilometer under den tiden. Efter det var jag fast men började inte springa längre distanser förrän 2010. Jag startade mitt första maraton 2011. Den 1 juni 2014 startade jag min runstreak – och sedan dess springer jag minst 20 min varje dag. Idag (den 26/2 2020) sprang jag dag 2097 i rad. 


Vilken löpträning gör dig lyckligast?

All löpträning, men älskar att springa långt och länge. Det får mig att känna harmoni och ett inre lugn. 


Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Just nu vill jag komma tillbaka till längre distanser. Jag har varit utmattad och måste ha lite tålamod. Jag tar en dag i taget. Det har varit en väldigt krokig väg men nu börjar det äntligen kännas som att det går åt rätt håll. Att springa varje dag har verkligen hjälpt mig igenom utmattningen, att ha något att fokusera på och något som rensar bland allt - och som samtidigt gör att jag känner mig stark. 

Löpningen har hjälpt mot spänningar och smärta i nacken som jag haft av varierande grad varje dag. Även om det har gått långsamt så har jag alltid mått mycket bättre efteråt. Löpningen har hjälpt mig genom många mörka dagar och hållit mig ovanför vattenytan genom allt det jobbiga i utmattningen. Många har ifrågasatt om jag verkligen ska springa trots stressen och allt, men för mig har löpningen varit räddningen.


Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?

Har många förebilder, svårt att välja en enskild. Men ser upp till många vänner som har sunt tänk till träning och kost. Therese Konstig är en av dem – hon hjälper många att hitta glädjen i löpning med sina onlinekurser och träningsprogram. Scott Jurek är en springande vegan jag tagit en del inspiration när det kommer till kost och löpning. Andra runstreakare.  Alla som vågar träna mot sina mål och alla som tar sig ut genom dörren är vinnare oavsett hur långt eller fort man springer! 


Vad uppskattar du mest hos en träningskompis? 

Ärlighet, respekt och förståelse. Svårt att förklara kanske, men man kommer alltid passa bäst med olika människor. Men med dessa så kommer man långt. 


Vilken löparpryl klarar du dig inte utan? 

Löparskor och sport bh och förutom det mina solglasögon eller hörlurar. Springer ofta med musik för att hitta mer inre lugn, bara skärma av det som är runt omkring och låta tankarna rusa fritt i huvudet. Håller dock självklart alltid koll på omgivningen när jag springer – det är väldigt viktigt. 


Vad äter du helst innan ett långpass?

Det är olika, men veganska våfflor där jag haft i extra protein har blivit en favorit just nu. Jag gör dem i ett Disney våffeljärn så de är i form av Musse Pigg. 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning? 

Kärlek och frihet. Kan inte välja mellan dessa, jag älskar att springa och den magiska känslan när allt verkligen klaffar, då känner jag mig som mest fri.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

Ingenting är omöjligt, ibland tar det bara lite längre tid. If you can dream it you can do it! Och använder ofta Doris (från Hitta Nemo) mantra men upprepar keep on running istället för keep on swimming. Det finns många bra mantran, jag är väldigt envis så ibland flyter allt på men ord eller vissa melodier jag lyssnar på hjälper också. 


Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Att den får mig att känna mig stark. Att den får mig att älska min kropp för jag vet vad den klarar av trots extrakilon. Många tror inte att jag springer maraton eller ultramaraton. Men jag har byggt en stark kropp och där har runstreaken hjälpt mycket. Jag har blivit väldigt stark bara av att springa lite varje dag. Det blev extra tydligt när jag slog personbästa på maraton med hela 21 minuter utan att ha sprungit långpass på 3 månader. Lite men ofta kommer man långt med i längden. Döm aldrig hunden efter håren, jag må vara större än många löpare men envishet kommer man långt med även om man är långsam. Alla kan!


Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Mitt senaste lopp var Dopeychallenge där man springer fyra lopp på fyra dagar på Walt Disney World i Orlando Florida. Man börjar med 5 km, sedan 10 km, efter det ett halvmaraton 21,1 km och avslutar med ett maraton på 42,2 km. Jag har gjort denna utmaning nu alla 7 år i rad, och har man gjort alla av något sedan starten så kallas man perfekt. Jag är faktiskt den enda som är Perfect Dopey i Sverige.


Vilket är ditt nästa lopp?

Har inte jättemånga lopp inplanerade i år, men nästa blir Köpenhamn marathon i maj. Springer troligen Göteborgsvarvet dagen innan om jag lyckas lösa resor och lite annat. Jag har gjort denna kombo två gånger tidigare. Det är min egna Goofychallenge som ingår i Dopeychallenge – att man springer en halvmara dagen innan ett maraton. 

 

Följ Elin på Instagram @elinr89

 

Berättat för: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare