Veckans löpare: Jag är seg och uthållig och kan ta många ”smällar”

Möt traildrottningen och upplevelsefantasten Miranda Kvist. Hon njuter av att springa i skogen eller i svenska fjällen. Om hon dessutom får ösa för fullt i en vindlande nedförsbacke i teknisk och mjuk terräng – då är lyckan total.

Vem är du? 
Jag heter Miranda Kvist och är 31 år och bor i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Jag är vd på Team Nordic Trail som jag grundade 2013. 

Hur länge har du löptränat? 
Jag har löptränat sedan jag var 16 år gammal, så över 15 år nu. Jag började för att vi tvingades göra ett fystest på innebandyn som innebar 6 km löpning, och eftersom jag var innebandymålvakt var min kondition i botten och jag kom sist. Så jag började smygträna löpning utanför innebandyn för att vara redo på allvar inför nästa konditionstest! Och det lyckades jag med. Jag kom 3:a efter våra starkaste forwards nästa gång!

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
När jag upplevelselöper i lugn och ro i svenska fjällen med ryggsäck, utan deadlines eller kilometerkrav. När jag kan sitta en stund på en sten och bara njuta av vyerna innan jag drämmer ner utför en lång böjande utförslöpning på en teknisk och mjuk stig nerför en fjällsida. Åh. Ja då är jag lycklig!

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
Jag har tränat och tävlat allt från 3000 meter till 100 km på asfalt till att springa traillöparnas the-shit-lopp UTMB (Ultra trail du mont Blanc) under mina 15 år som löpare. Jag har varit bra och dålig på flera olika saker. Ibland bra på att springa snabbt, ibland på att springa långt osv. Just nu är jag inne i en mer lugn period, så skulle väl säga att jag just nu borde bli lite bättre på att springa snabbdistans och ta ut mig det där lilla extra.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
Jag har många förebilder och inspiratörer men mest är det nog min mamma, det är också tack vare henne jag anmälde mig till Stockholm Marathon 2006 – mitt allra första lopp. När jag var liten fick vi hänga på henne när hon sprang Vårruset, Tjejmilen och Stockholm Marathon, och det var alltid så häftigt att se henne gå i mål och få medalj!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
Min mesta träningskompis just nu är Pompe, vår lilla blandras. Jag uppskattar när hon inte ska jaga rådjur… i övrigt generellt hos träningskompisar uppskattar jag en skön pratstund i löparskor där man får fotografera när vyerna dyker upp och ta en spontan kaffe efter passet för att det bara är så nice att förlänga turen lite extra.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
Min löparryggsäck är alltid med mig! Eftersom jag springer trail/skog/stig/fjäll är det alltid skönt att ha med sig en extra tröja eller vindjacka. Dessutom bär jag alltid telefonen med mig när jag snurrar runt på stigarna om jag skulle behöva den. En löparryggsäck öppnar för övrigt upp en helt ny värld för människor – den är magic! Bort med vätskebältet som bara skumpar fram…

Vad äter du helst innan ett långpass?
Precis som vanligt dvs GOD MAT 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
PASSION!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
Jag brukar tänka på stunder som varit tidigare under tävlingen. Om det blir jobbigt efter 28 timmar kan jag tänka ”men tänk på när jag var vid XXX platsen efter 10 timmar och hur långt jag har kommit sedan dess” och då brukar det kännas bättre. Sen är jag seg och uthållig och kan ta väldigt mycket ”smällar” innan jag ger vika mentalt. Det är bra att påminna sig om det under ultralopp emellanåt, alla andra saker man klarat av på vägen i livet, och då känns en fjuttig bergsbacke inte så farligt längre.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
Att jag fungerar som människa. Om jag inte tränar blir jag retlig, frustrerad och en sämre version av Miranda Kvist. Får jag springa tar jag bättre beslut, är en härligare flickvän och chef och kan tänka klart.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
Mitt senaste lopp var Elba Trail 45km förra våren där jag kom 3:a. Det var ett tag sedan jag tävlade pga lite problem med min fot. Men jag gillar att tävla och tänkte springa lite kortare lopp i vår 10-20 km så jag tvingas få upp flåset på riktigt och inte bara vara ute och njutlöpa!

Vilket är ditt nästa lopp?
Vi får se! Jag kan ju tyvärr inte springa mitt eget lopp EcoTrail Stockholm utan kommer nog rasta skorna på Sthlm Trail Run i vår!

 

Berättat för: Kristina A Lager

 

Mer om Veckans löpare