Veckans löpare: Jag blir lycklig av att klara ett pass jag bävat för

Möt löparen Manne Forsberg, killen som gör Spring Snyggt-podden och blir euforisk av löpning. För två år sen sprang han knappt alls och i december sprang han en mara på 3:08:37 – den utväxlingen är vi nog många som vill ha. Och gissa vad han sjunger i början av ett lopp? En snapsvisa!

Vem är du?
– Jag heter Manne Forsberg och är 37 år. Bor i Hägersten med fru och två döttrar som är 7 och 9 år. Jag är skribent och föreläsare och gör poddarna Pappapodden och Spring Snyggt – med Jesus och Manne.


Hur länge har du löptränat?
– Jag började springa för två år sedan. Dessförinnan hade jag kanske sprungit i snitt två gånger om året de senaste tio åren. Alltid med maxpuls och en stark önskan om att inte göra om det. För två år sedan blev jag inbjuden att springa Sukhothai Marathon i norra Thailand. Jag hade två och en halv månad på mig att komma i maratonform. Jag köpte ett maratonprogram här på marathon.se och började träna. För första gången någonsin tränade jag verkligen löpning. Det var korta intervaller på bana, backe, 5-kilometerstest, lugn distanslöpning och långpass. Jag blev biten tämligen omedelbart. Det gav ett oerhört adrenalingpåslag och dessutom insåg hur mycket jag hade saknat utevistelse utan att veta om det. Innan hade jag tränat  tyngdlyftning och styrkelyft och då hade jag varit i en källare. Två månader efter att jag började med löpning sprang jag Stockholm Marathon och några veckor efter det sprang jag Sukhothai marathon. Jag bestämde mig för att fortsätta med löpning.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Jag tycker verkligen om variationen i löpning. Jag blir lycklig av att springa på tekniskt utmanande stig i vacker skog. Jag blir också lycklig av att klara av ett pass som jag har bävat inför. Att växa en smula. 

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag vill bli bättre på att inte skada mig. Att lära mig tolka alla kroppsliga signaler. 

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Min poddkollega John (Kingstedt). Han är otroligt snabb och duktig och generös med att dela med sig av sin visdom. Dessutom springer han snyggt och visar löpningens hela spännvidd. Den lugna distanslöpningen i vackra omgivningar, den prestationsinriktade löpningen och frustrationen över sega turer och kroppsliga krämpor.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Jag uppskattar när man är på jämn nivå, kan turas om att dra och lyfter varandra. 

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Min träningsklocka. Springer aldrig utan den. 

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Väldigt lite. En skiva ljust bröd med smör, en kopp kaffe och en proteindrink.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Eufori. Jag blir euforisk och rusig av löpning. Verkligen inte alltid men ofta. 

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag frågar mig om ansträngningen är acceptabel just nu? Det kan jag nästan alltid svara ja på. Ofta är man orolig för hur stor ansträngningen kommer bli längre fram. Jag sjunger också en strof ur en snapsvisa ”Just nu när du kan ha en lycklig minut, så tänk på det kommande sedan.” Den kör jag i början av maratonlopp. Då ska man ju njuta av att ansträngningen än så länge är ganska låg, och inte oroa sig för hur det blir i slutet av loppet. 

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Att jag är lugnare och sover bättre. Att jag lärt känna alla vackra vinklar och vrår i mitt närområde. 

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Valencia Maratton i december. Det gick väldigt bra. När jag anmälde mig till loppet några månader tidigare tänkte jag att jag skulle träna för att gå under 3.25. Jag gick i mål på 3.08.37. 

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag ska göra två träningslopp på bana i juni. 5000 meter och 10 000 meter.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Jag skulle ha sprungit en massa lopp om det inte vore för coronapandemin. Annars tränar jag på ungefär som vanligt.

 

Berättat för Kristina A Lager

Följ Manne på Insta @manneforsberg.se

 

Mer om Veckans löpare