Veckans löpare: Jag gillar att pressa mig i långa intervaller

Möt Åsa Lundin, Sveriges kanske snabbaste 49-åring. Här berättar hon om vilken träning som gör henne lyckligast och varför löpningen har gjort henne till en bättre människa.

Vem är du?

Jag jobbar inom Neuropsykiatrin, som instruktör på SATS och som löpcoach för Urban Tribes. Är gift sedan 22 år och har två söner. Vi bor i en villa i Vallentuna utanför Stockholm. Jag fyller 50 år under 2020. 

Hur länge har du löptränat?

Jag har löptränat sedan gymnasiet, jag kom in på löpargymnasiet i Sollentuna. Det var spännande att som 15 åring flytta hemifrån. Innan jag började springa var jag simmare på hög nivå. När jaga ville sluta simma sa min tränare att jag fick bara sluta om jag började med friidrott. Och så blev det!

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Den löpträning som gör mig lyckligast är den tillsammans med andra. Då vi springer ett långpass i ett nytt och oupptäckt område och skrattar mycket. Vi kan prata om annat än löpning.

Jag blir också lycklig av långa intervaller i tröskelfart där jag får pressa mig själv ordentligt.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Det jag skulle vilja bli bättre på är att lära mig hitta balansen - att även våga vila för att kunna tillgodogöra mig all träning. Jag har också haft som mål att bli rörligare, det tycker jag att jag har uppnått nu. Nu ligger fokus på att träna upp min spänst.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?

Jag har många förebilder men för att nämna två av dem så säger jag Charlotte Karlsson och Lisa McRae. Båda har en härlig personlighet och kan springa fort och träna hårt, men har ändå jämvikt i livet. De inspirerar mig väldigt mycket.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?

Det jag uppskattar hos en löparkompis är att vi kan ha kul och skratta ihop och kunna peppa varandra både i med- och motgång. Det är viktigt att vi kan prata om annat än löpning och tider under ett pass.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?

Jag älskar träningskläder. Man kan aldrig ha för mycket av det. Men något som jag inte skulle klara mig utan är min löparklocka. Den är jag nog beroende av. Förr handlade all löpning om tider för mig, men idag kan jag springa mer på känsla, och konstigt nog går de pass när jag inte tittar på klockan varje kilometer oftast snabbast.

Vad äter du helst innan ett långpass?

Jag springer oftast mina långpass på morgonen och då äter jag gärna rostat bröd med Bregott, en tallrik grekisk yoghurt med nötter och bär och ringlar honung över. Jag dricker också en stor mugg kaffe och tar en Resorb. När jag springer med TSM på söndagar klockan 10. Då brukar jag ta en smörgås o banan innan vi startar, annars blir det för läng tid utan mat för min del.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?

Ett ord som representerar löpning för mig är Kärlek och Lycka. Jag blir euforisk av att springa!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

Jag peppar mig själv, fokuserar på tekniken och påminner mig om att jag är stark och grym och att

alla andra är mycket tröttare än vad jag är.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Löpningen har gett mig både bättre självförtroende och bättre självkänsla. Jag har fått ett stort och rikt föreningsliv och möjlighet att åka utomlands för att coacha i löpning. Löpningen har verkligen ökat min livskvalité och jag har fått så många inspirerande och roliga vänner som jag aldrig skulle ha träffat om jag inte haft löpningen. Allt detta gör att jag tror på mig själv. Jag har blivit en bättre människa tack vare löpningen.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Mitt senaste lopp var Nyårsloppet den 31 december 2019. Jag sprang med en härlig känsla. Jag njöt av varje steg och tog en tredje plats. 

Vilket är ditt nästa lopp?

Nästa tävling Stadion Halvmarathon idag – den 18 januari. Jag tänker också springa någon snabb mara i vår för att sedan i november springa New York Marathon.  Jag coachar ett företag mot deras första maraton, New York i november 2020. Lite extra kul är det ju att New York Marathon firar 50 års jubileum och jag fyller 50 år så vad skulle kunna bli bättre!

 

Skribent: Kristna A Lager

Mer om Veckans löpare