Veckans löpare: Jag springer maraton i Arktis i juni

Håkan Hanning
Ålder: 61 år
Bor: I Saltsjöbaden
Jobbar: Äger ett VVS-företag i Stockholm

Hur länge har du löptränat?

– Jag började som liten grabb på 1960-talet med orientering.  På 70- och 80-talet gick träningen över i mer elitsatsning och tävlade på landslagsnivå. Jag erövrade bland annat ett SM-guld och flera nationella samt internationella segrar i skidor och orientering. Senare har jag fortsatt med bland annat många maraton. Summa summarum har jag löptränat i dryga 50 år.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

– Jag får nog säga att all typ av löpträning gör mig lycklig. Men att springa ett myspass med vänner slår nog allt. Jag startade en FB-grupp för några år sedan NTR (Nacka Trail Runners) där vi träffas och kör lite olika rundor i skogen, även kvällar ibland, då vi springer en reflexbana med pannlampa. Just nu så är det ett uppehåll med NTR för jag har genomgått en operation, men hoppas att starta upp igen på det nya året. Jag älskar att springa i skogen, det ger en allsidig träning med naturen som redskap. Det stärker omedvetet alla kroppens muskler, ett fantastiskt ute-gym. Helt gratis dessutom.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?   

– STARKARE!  Styrkan försämras med åldern och jag behöver styrketräna mer, speciellt core.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför? 

– Jag har ingen direkt förebild, men en kille som jag verkligen beundrar är Jonas Buud som bland annat sprang Ultravasan 90K på 5 Timmar 45 min (det är 3.50 min/km). Respekt! Och Tjejlandslaget i Orientering med Tove Alexandersson och Karolin Ohlsson ( Karro tävlar i min moderklubb Järla IF). 

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis? 

– Att dom ej springer ifrån mig. Nej, skämt åsido, det som jag uppskattar mest är att man sporrar och stötta varandra i med- och motgång.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan? 

– Jag kör Old School. Men på långpassen så tar jag med mig telefon och en slant om jag skulle hamna i nöd.

Vad äter du helst innan ett långpass? 

– Jag äter typ gröt eller någon smoothie och kaffe. Minst 1 timme innan.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning? 

– Lycka! Möjligheten att kunna springa och känna lyckan över det.  Allra lyckligast är jag när vi åker upp till fjällstugan på hösten och jag får möjlighet att njuta av höstfärgerna och det syret som finns i luften, då kan jag vara uppe på fjället och springa i flera timmar, helt magiskt och fantastiskt. Det är Lycka för mig när jag springer.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

– Jag tänker ofta på uttrycket  ”Spring för livet”. Mantrat har många innebörder. Man springer allt vad man kan, man springer för att hålla sig stark och frisk, och man får vara glad att man kan springa. Man ”springer för livet” istället för att livet springer ifrån en.

Vilken är den bästa effekten löpningen har haft på dig?

– All träning genom åren tror jag har stärkt min kropp och hälsa och att jag orkar mer både fysiskt och psykiskt.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

– Senaste loppet var ECO TRAIL i Sthlm. Det blev ett jobbigt lopp, jag hade nog en infektion i kroppen. Jag har nog aldrig varit så trött men samtidigt blivit så glad när jag gått i mål efter 16 km. Helt slut kastade jag mig i gräset, då ser jag segraren på 80 km komma hjulande in över mållinjen och ser helt oberörd ut. Då hör jag Miranda Kvist säga i speakerhögtalaren ”man får inte hjula i mål efter 80km” ha,ha.

Vilket är ditt nästa lopp? 

– Spetsbergen Marathon på Svalbard i juni 2020. Det blir häftigt! Jag har sprungit många maraton i mitt liv och jag bestämde mig 2017 att Chicago Marathon skulle bli mitt sista ”stadsmaraton”. Bestämde där och då att springa mer i skogen samt lite annorlunda lopp. Och så har jag gjort sedan dess. 

Och nu dök detta upp : Svalbard Marathon. Det är vår dotter Malin som är fotograf som fotar mycket på Arktis och Antarktis som har inspirerat mig att anmäla mig till detta lopp. Hennes fantastiska bilder på djur och natur ifrån Arktis, speciellt Ifrån Svalbard gjorde mig nyfiken och hänförd. 
Instagram: @malin.hanning Missa inte det! (reds. anm.)

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare