Veckans löpare: Jag vill ständigt slå alla mina personbästa

Möt Tony Hatefnejad, tennisspelaren som sadlade om och blev långdistanslöpare. Han blir uttråkad av långpass på över 25 kilometer och medger att han måste träna upp sitt tålamod.

Vem är du?

Jag heter Tony och är långdistanslöpare. Jag bor i Jönköping och springer för Hälle IF. Jag har tidigare bott på annan ort på grund av studier (juridik och ekonomi). Så jag vet hur det är utanför staden :). Jag är också en av initiativtagarna till ett av landets största maratonlopp, Jönköping Marathon & Half Marathon som går i augusti. 

 Hur länge har du löptränat? 

Jag har en bakgrund som tennisspelare. Spelade aktivt i 18 år. Jag hade en hel del skadebekymmer och fick rådet av min tränare att börja springa mer för att bli mer uthållig och starkare. Gillade redan då de tuffa intervallpassen, trots att jag aldrig orkade hänga med och fick börja gå. Men känslan efteråt var trots det helt underbar. Det blev lättare att se hur jag utvecklades på löppassen än inom tennisen. Jag började springa själv mer och mer och framförallt runt en sjö som är ca 5,5 km i Jönköping. En sommar när jag inte hade mycket på agendan tänkte jag att jag skulle se hur många varv jag kunde springa utan att stanna. Det blev fem varv - slutade på grund av tristess och att jag blev hungrig. Den dagen 2010 kände jag att detta var något jag verkligen hade börjat tycka om på allvar. 2012 började jag testa på att tävla och framförallt började jag träna hårdare.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Det är enklare att svara på vad jag inte tycker om, långpassen. Över 25 km så börjar jag bli uttråkad. Jag tycker om pass där jag verkligen får ta ut mig och kämpa. Pass med fart och lagom distans tycker jag mer om. Och självklart älskar jag loppen - det är dem jag tränar inför.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Strävar alltid efter att bli snabbare så klart. Jag vill ständigt slå alla mina personbästa. Önskar även jobba upp tålamodet (gäller nog generellt också). 

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?

Jag har haft en hel del olika. Tittade alltid på Stockholm Marathon de åren jag började löpträna. Trots att jag inte kunde så mycket löpning. Följde då egentligen alla svenskarna i täten. Idag inspireras jag av alla löpare som lyckas få till sin träning trots familj, jobb etc. De som springer sitt första pass väldigt tidigt och/eller sent på dagen. Även dem som jag själv coachar. Att få följa deras utveckling och hur de kämpar samt att få se eller höra deras upplevelse efter ett genomfört lopp. Eller få höra hur en som precis börjat löpträna fastnat för det etc. Jag har själv varit nybörjare och har själv varit extremt långsam, sist och flåsat ordentligt. Det motiverar mig att faktiskt blicka tillbaka ibland genom andra och följa deras kurva samt framsteg. Givetvis alltid roligt att följa andra svenska elitlöpare också. Att se andra lyckas motiverar en själv.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?

Skulle säga att på 99% av mina pass är jag min egen träningskompis. Men skulle annars säga beslutsam. Att personen självklart tycker det är kul och ser fram emot passen. Med beslutsamhet syftar jag på att träningskompisen är motiverad inför passen och inte vacklar när det börjar närma sig. Att man lyfter varandra och att man bestämt sig för att göra det bästa för dagen. 

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?

Måste vara min klocka. Betraktar idag även mina skor som en löparpryl. Händer så mycket i skovärlden idag och jag som är intresserad av utveckling etc. Älskar att testa de nya modellerna från Saucony. Det är ungefär samma känsla som när jag byter telefon varje år. 

Vad äter du helst innan ett långpass?

Helst inget alls. Vatten brukar smaka bra, ha ha ha!

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?

Passion. Det är det första som dyker upp i tankarna. En härlig känsla, livsstil och till och med en känsla av att det är en del av en själv. Jag är löparen Tony. Alltid lättare att plocka fram känslan när man till exempel är skadad. Dock är det en känsla som man påminns om efter flertalet av de tuffa passen och framförallt lopp. Då minns man varför man lägger ner alla mil varje vecka året runt. Det är viktigt att stanna upp ibland och tänka tillbaka och minnas de lopp man är extra nöjd med och inte bara tänka på nästa lopp.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

Jag älskar det här, det är därför jag gör det.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Skulle nog säga att jag är gladare som person. Tänker också på hälsoaspekterna. Och känslan efter alla passen.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Senaste större lopp var Frankfurt Marathon. Det gick bra, jag sprang kontrollerat och lugnt och slog personbästa med nästan tio minuter (2:27:38 reds anm.). Haft en skada i cirka tre år som hämmat mig att springa maraton ordentligt så det var en skön känsla. Annars sprang jag Gore-Tex Winterrun, det gick bra där också.

Vilket är ditt nästa lopp?

Jag har inte riktigt bestämt vilket det första hel/halvmaraton blir då jag fått planera om lite. Men det blir utanför Sverige. Kul ska det bli oavsett hur det går. En hel del annat blir det nu snarast då min dotter fyller ett år

 

Berättat för: Kristina A. Lager

Mer om Veckans löpare