Veckans löpare: Ju tuffare och skitigare desto bättre

Möt Tomas Kvapil, en fullständig urkraft. DJ:n som deltog i 55 lopp under 2019. Maraton, OCR-lopp och swimrun med fästmön står högt i kurs – precis som att coacha och peppa andra till rörelseglädje.

Vem är du? 

Enligt mitt pass är jag 50 år ung, men min Garminklocka säger att min konditionsålder är som en utmärkt 20-åring och klockan litar jag till 100% på.  Så låt oss säga 20+. Jag bor med fästmö, 2 barn, 2 bonusbarn och en bebis i form av en 4 månaders Ragdollkatt "mitt i stan" i Stockholm, men ändå väldigt nära till skog och natur i Lill-Jansskogen och Djurgården. Jobbar som säljare inom IT-branschen och tycker fortfarande att det är barnsligt kul att spela skivor, så det blir även några DJ-gig i månaden (ja såvida det inte är ett viktigt lopp dagen efter). Är löpcoach för TSM Running och We Who Run Club samt tävlar i stort sett i allt som innefattar ett par löparskor, från 5 km till maraton och Ultralopp, trail, Spartan, OCR (Obstacle Course Racing /hinderbanelöpning på svenska) och numera även Swimrun. 2018 hann jag med 55 olika löplopp och ju tuffare och skitigare lopp desto roligare och bättre.  

Hur länge har du löptränat?

Tränade och tävlade mycket som "yngre" och var väldigt aktiv tävlingscyklist och triathlet (när triathlon var nytt i Sverige) på 80-talet och då löptränade jag en hel del. Började sedan om med löpträningen 2012 när vågen började visa för mycket. Jag gick med i TSM Running eftersom ett mål var att springa Stockholm Marathon vilket jag gjorde 2013 och sedan dess har det blivit ca 15 maror till. Idag är jag löpcoach för TSM Running sedan några år tillbaka och tränar andra deltagare inför deras Stockholm Marathon. 

Vilken löpträning gör dig lyckligast? 

Oj jag gillar många varianter av löpträning. Det är tjusningen med löpträning, att det går att variera sig väldigt mycket. Men att springa obanad trail ute i skogen (gärna reflexbana i mörkret) utan att tänka på fart och bara njuta, det gillar jag. Men jag gillar också riktigt snabba intervaller inomhus på 200 meters bana eller att "samla höjdmeter" i Hammarbybacken med 23 kilos extravikt inför kommande bergslopp. Oftast får jag ett lyckorus av alla endorfiner efter ett bra löppass. Känslan blir nästan detsamma som efter 1,5 glas gott rödvin i kroppen, fast utan att jag har druckit något. 

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning? 

 Jag har som mål 2020 att bli både snabbare och starkare (även fast början av januari visat tvärtom, men nu är jag är på rätt väg). SUB3 målet på maran finns fortfarande kvar och ska slås, men då måste tekniken finslipas en del också. Sedan försöker jag så gott det går att vara en förebild och uppmuntra och inspirera andra människor till att börja röra på sig mer för att leva ett längre, lyckligare och hälsosammare liv. Det gäller givetvis även mina barn som ibland vill hänga på sin pappa ut i skogen. 

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför? 

Jag inspireras av Anders Szalkai som fick mig att börja löpträna med TSM Running och springa maraton en gång i tiden. Han är otroligt kunnig och duktig när det gäller maraton och "vanlig löpning" samtidigt som han är väldigt ödmjuk. Det Anders inte kan om maraton är inte värt att veta. När det gäller OCR och hinderbanelöpning så inspireras jag av Robert Killian som vann Spartan VM både 2015 samt 2019. Han är numera min OCR-coach. Då jag även gillar äventyr och lite "smått galna lopp" för att testa mina egna gränser så är även Killian Jornet som är en äventyrs/ ultralöpare en kul inspiratör. Kolla gärna in hans Youtube-kanal för lite annorlunda löparäventyr.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis? 

Viss löpträning kan man absolut göra själv. Men med intervaller och långpass är enklare att pusha sig om man har en eller flera träningskompisar med sig på passet. Uppskattar alltid trevligt sällskap på ett pass där man kan prata om allt mellan himmel och jord. Det behöver inte vara löprelaterat även fast det ofta blir det. Uppskattar även de som är snäppet bättre än mig – då pushar jag mig själv att "komma ikapp".  Då kan jag också få råd på vad jag kan förbättra när det gäller löpteknik m.m. Men de allra bästa träningskompisarna, det är när barnen vill följa med på en runda, det uppskattar jag. 

Höll på att glömma min fästmö. Hon är fd elitsimmare och tyckte inte om att springa när vi träffades. Numera följer hon gärna med på ett pass. Det är kul att följa hennes utveckling. I och med hennes bakgrund så har vi tävlat i Swimrun. Jag drar henne under löpningen då man är sammankopplad med en lina och hon drar mig på simningen. Det är inte så många sporter där man kan träna och tävla ihop med sin partner i lag och dra nytta av varandras olika starka sidor, så det lär bli fler Swimrunlopp framöver.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan? 

Jag har två favoritprylar, först min Garminklocka då jag gillar att tex se vilken fart jag håller (bra när man är farthållare på löppass) samt vilken pulszon jag ligger i (även fast jag oftast känner av det själv) och att sedan efteråt kunna analysera datan för att optimera min träning. Och på delad första plats, mina Jaybird Vista hörlurar eftersom jag som DJ lyssnar mycket på musik inför kommande spelningar. Och de pass som jag kör själv är lurarna alltid i öronen och ganska ofta när det dyker upp bra låtar hamnar jag i nån slags trans och då pinnar benen på bra utan att det känns speciellt jobbigt. 

Vad äter du helst innan ett långpass? 

På söndagar som oftast är långpassdag och då blir det havregrynsgröt med mosad banan.  Är det race day så kanske det slinker ned lite Nutella i gröten också (men säg inte det till nån). Men det viktigaste är att man fyllt på depåerna dagen innan.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning? 

Rörelseglädje. Att komma ut i friska luften efter en hektisk dag på jobbet är bland det bästa som finns. Många vet jag tänker "va skönt att bara sätta sig i soffan och ta det lugnt framför TV:n efter en lång arbetsdag". Men jag ger mig mycket hellre ut och springer (det tuffaste är att komma utanför dörren) och jag blir alltid gladare efteråt och full med energi, även fast jag kört slut på mig själv under löppasset. Visst hamnar jag också i soffan ibland, men oftast då efter ett pass. Än så länge har jag aldrig ångrat ett löparpass ... och jag märker att detta med rörelseglädje "smittar" av sig på barnen också, vilket ger dubbel glädje.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling? 

"Never give up" och "just keep going". Jag har ett ganska bra pannben och ger sällan upp, men även jag får svackor ibland och då påminner jag mig själv om att inte ge upp och att konkurrenterna just nu kör på men kanske ger upp oftare än mig. En fot framför den andra, till slut så kommer man fram till målet. "Kontinuitet" är bra när det gäller träning, man blir helt enkelt bra på det man tränar på. 

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig? 

Ett bättre liv helt enkelt. Jag var "överviktig" innan jag började löpträna, åt fel mat, sov dåligt, presterade sämre som människa i många år. Träningen ger mig balans i livet och håller mig i schack, den tiden man lägger ned på träning har man minst dubbelt igen och det är bevisat men ändå är det så många som inte tränar regelbundet. Jag försöker så gott jag kan att ändra på det.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det? 

Det var Spartan Ultra World Championship i ett snöigt och kallt Åre i november förra året. Ett 24-timmars hinderbanelopp där man skulle springa så många varv som möjligt på en 8 km bana upp och nedför ett berg med 25 olika hinder. Missade man ett hinder så fick man som straff att göra 30 st burpees. Med tanke på att det var mitt första 24-timmars lopp så är jag väldigt nöjd med min tredje plats trots över 800 straffburpees. Jag lyckades nästan få ihop lika många höjdmeter som Mount Everest på ett dygn. 

Vilket är ditt nästa lopp? 

Nästa planerade race blir Sollentuna Summer Winter Marathon där man springer en halvmara på vintern och nästa halvmara på sommaren för att få ihop världens längsta maraton. Jag springer Mixed-klassen ihop med Åsa Lundin (som var Veckans löpare förra veckan). 2019 gick det väldigt bra för oss, men det viktigaste är att vi har kul ihop under tiden. Blir det lika bra resultat som förra året då är det bara en trevlig bonus.

 

Berättat för: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare