Veckans löpare: Mitt liv är ett löparäventyr som jag lever fullt ut

Frida Södermark
Bor i: Norrköping
Jobbar med: Mitt eget företag, Löparäventyret AB som föreläsare och inspiratör. Jag leder även en del löparresor. Är också författare till böckerna ORKA! Träning och äventyr i vardagen och VÅGA! En väldigt annorlunda reseguide.

Hur länge har du löptränat?

Jag sprang min första mil 2006 och sen dess har jag varit fast. Började direkt att träna regelbundet tre gånger per vecka. Numera ligger jag på ca 15–20 mil per vecka, det finns ju så många ställen att springa förbi. 

Vilken löpträning gör dig lyckligast?

Ett långpass utan plan i främmande land där jag har obegränsat med tid för oförutsedda händelser på vägen. 

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?

Alla vill nog bli snabbare. Det vill jag också bli. Styrkan var en grej jag ville förbättra, men det har jag redan börjat jobba på. 

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?

Vi kan ta en tjej och en kille. Jag tycker att Grete Waitz var cool. En fantastisk löpare och kvinna som fick jobba mycket i motvind och inte ens var välkommen i alla klubbar och till alla tävlingar för att hon var kvinna. Dock slogs hon för detta och hon har betytt mycket för många. Sedan är jag himla imponerad av David Nilsson som går från klarhet till klarhet och nu senast med det svenska rekordet på maraton. Tycker dessutom han verkar ha en skön jämvikt i livet. 

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?

Att den ger sig ut oavsett väder och vill prata om annat än löpning under passet. Jag vill ha mycket skratt och livsbetraktelser. Men jag springer mest själv för då kan jag själv bestämma var och när det passar mig bäst.Men tisdagarna och söndagarna är heliga. Då springer jag med alla mina fina löparvänner i Tjalve IF Norrköping.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?

Utan klockan känner jag mig naken. Skor på fötterna känns helt självklart så det nämner jag inte ens. Dock använder jag mest klockan till att mäta hur långt jag springer. 

Vad äter du helst innan ett långpass?

Frukost eftersom jag oftast gör dem på morgonen eller förmiddagen. Till frukost blir det i princip alltid ett ägg, ett glas RÅ blåbär, en knäckemacka med ost och en skål med yoghurt och müsli eller flingor. 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?

Äventyr. Mitt liv är ett löparäventyr som jag lever fullt ut. Det finns så mycket spännande att springa förbi och till. Jag springer ofta dit jag ska och älskar att upptäcka oväntade saker längs vägen. 

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?

Vilken bra fråga! Jag använder nästan alltid ett mantra men det är aldrig förutbestämt, utan det brukar handla om saker jag inte vill glömma när jag kommer i mål. Alltså saker jag ser eller som händer längs vägen som jag vill komma ihåg när jag bloggar om loppet. 

När jag sprang i Tunis förra helgen var det en kille som sprang jobbigt nära och oavbrutet babblade på språk jag inte förstod förutom att det hade något med Hannibal att göra. En kattunge hade hamnat mitt i banan vid 8 km. Den ledande tjejen sprang fel. En vacker moské vid varvningen jag ville kolla upp. Således fick mantrat bli Hannibal-katten-tjejen-moskén. Mitt mantra kan alltså komma att byggas på längs vägen. I Tunis hjälpte detta jättemycket på den långa motorvägsrakan i motvind på hemvägen. Om vi kan kalla en sång för ett mantra så använder jag ibland Pilutta-visan vilken jag tycker ger glad energi. 

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?

Jag har fått uppleva så mycket. Har sprungit i alla världsdelar och mött så många människor. Jag har blivit en riktig föreningsmänniska. Har fått springa VM flera gånger med landslaget på sträckan 100 km. Har startat ett eget företag för att få möjligheten att dela med mig av rörelseglädje och motivation till andra. Jag tycker att löpningen gjort mig till en bättre människa på många plan. Det låter ju nästan lite religiöst. Men så är det. 

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?

Det var Tunis Marathon den 1 december. Jag blev sugen på en resa och ett lopp till innan året tog slut. Därför beslutade jag mig med kort varsel att dra dit och ta det hela som träning och ett nytt äventyr. Jag tycker att delta i tävlingar är absolut bästa träningen, oavsett om de är korta eller långa. Nu blev det extra kul och lite dramatiskt eftersom en tjej sprang fel, en annan fick ont i benet och följden av detta blev att jag kom trea. 

Vilket är ditt nästa lopp?

Det är maran i Marrakech i slutet av januari där jag siktar på 3 timmar igen efter mitt benbrott den 6 februari i år. Det skulle rama in året fint. Jag sprang på 3:00:19 i Marrakech i år. Veckan efter det halkade jag på en isfläck och bröt benet. Blir en fin formcheck med mål att komma tillbaka till min gamla kapacitet. Jag kommer ändå vara i Marrakech den veckan för ett träningsläger med Löparäventyret. Vi har en plats kvar så kanske någon blir sugen efter att ha läst det här. Jag kör nog förresten Stadionmaran (halva) i Stockholm den 18 januari som ett bra träningspass inför. 

Följ Frida på instagram @fridasodermark

Är du sugen på ett löparäventyr? Kika här: loparaventyret.se

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare