Sluta lura dig själv och bli ditt bästa löparjag

Är du full med negativa tankar om att du inte duger? Brukar du ta till ”jag börjar i morgon” och sedan bara hålla dina nya vanor några dagar eller kanske en vecka? Då verkar det som att du är bra på att lura dig själv. Motivationscoachen Rachel Hollis tipsar om hur du slipper lögnerna – och lyckas nå dina mål.

Vi har läst boken ”Sluta tro på alla lögner av den amerikanska författaren och coachen Rachel Hollis. I boken tar hon död på hela 20 lögner som står i vägen för att du ska bli ditt bästa jag. Vi har valt två lögner där vi tror att du som har drömmar och mål kring din träning känner igen dig. Och vi har skruvat lite på Rachel Hollis tips så att de kretsar mer kring träning. Kom igen nu. Sluta lura dig själv.

Lögn ”Jag börjar i morgon”

Hur många gånger har du inte lovat dig själv att börja ett sundare liv? Att morgonjogga, att sluta med godis, att börja styrketräna eller att springa varje dag? Du ska börja med ditt nya liv i morgon – eller kanske på måndag. Hur många gånger har du följt ditt nya mål i bara några dagar eller någon vecka? Om du är som de flesta av oss så har det säkert hänt många gånger.

Tänk dig att du har en kompis som aldrig dyker upp när ni har bestämt att ses. Hon hör av sig och säger ”äsch, jag kommer inte, jag ser en såååå bra serie på Netflix”. Samma sak händer gång på gång. Du skulle till slut ruttna på den vännen, eller hur. Ändå är det just så vi ofta gör mot oss själva – vi blir kvar i soffan istället för att komma iväg på träningen. Ett annat exempel, du har en kollega som varje måndag börjar med något nytt ”jag har slutat med socker” säger hen. På torsdagen ser du hen klämma en bakelse. Och nästa måndag har hen hoppat på 5:2 dieten, bara för att någon vecka senare falla ur. Tycker du inte att den kollegan känns lite opålitlig? Och ändå är det precis så vi ofta gör mot oss själva. 

Testa det här:

1. Börja med ett litet mål
Säg inte att du ska springa fem dagar i veckan om du idag knappt springer en dag – börja försiktigt. Tre dagar är ett bättre mål. Eller om du bestämmer dig för att sluta med allt socker – testa istället att lägga till en grön smoothie varje dag och dricka 6 glas vatten varje dag. Det är lättare att lägga till en vana än att ta bort. Och en god vana ger ofta mersmak. Vips så har du kanske dragit ner på sockret till hälften.

2. Var försiktig med vad du åtar dig

Hoppa inte på allt som låter bra. Boka hellre upp dig på tre lopp under året – än tio som du inte hinner genomföra. Och välj hellre en distans som du tror att du hinner träna för. På så sätt kan du unna dig att bli stolt över det du faktiskt genomför.

3. Var ärlig mot dig själv

Ta en ärlig titt på det du har ställt in under året. Ett litet avhopp. En liten avbokning i sista stund. Har du avbokat mycket – ta dig en funderare på varför. 

Lögn ”Jag borde ha kommit längre” 

Visst är det lätt att jämföra sig med andra. Gamla klasskompisar som gjort en snabbare karriär än vad du har. Deltagare i löpargruppen som tar personliga rekord i alla lopp de ställer upp i. Vännerna som minsann går upp tidigt varje morgon och springer den där morgonjoggen du alltid drömmer om. 

Du har kanske en lista med mål och saker du vill uppnå med din träning. Men tänk på att du också har en lång lista med saker du redan har gjort som löpare. Mål som du har uppnått för flera år sedan som någon annan fortfarande har på sin önskelista. Var snäll mot dig själv. Se och uppskatta de mål du har uppnått.

Testa det här

1. Gör en lista

Skriv ner allt i träningsväg du redan har uppnått – oavsett vad. ”Sprungit min första mil”, ”börjat styrketräna för att undvika skador”, ”tränar tre gånger i veckan”, ”deltagit i två maratonlopp”. På det här sättet tydliggör du – och kan uppskatta det du har gjort istället för att vara sträng mot dig själv för saker du inte gjort.

2. Prata med någon
Det kan kännas pinsamt att berätta hur du verkligen känner. Men testa. ”Jag känner mig värdelös för att jag inte har sprungit ett maraton på under fyra timmar”. Du får nog både tröst och bekräftelse. ”Skojar du. De flesta orkar inte ens springa fem kilometer. Du har sprungit ett helt maraton. Och flera gånger till och med. Du är såååå imponerande.”  Det är när du håller tyst om dina negativa lögner om dig själv som du ger dem makt.

3. Sätt upp mål – inte tidsgränser
Att sätta upp mål är grymt – det kan verkligen hjälpa dig att bli ditt bästa jag. Men ju större drömmen är desto viktigare att inte sätta ett förfallodatum på den. Så länge du strävar åt rätt håll spelar det ju ingen roll om det tar en månad eller ett decennium att nå dit. Och ibland är faktiskt vägen mot målet som är det viktiga.

You can do it!

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Hälsa