Bönchili med salsa

En varm, lite het chili – vad passar bättre än så en kylig dag så här på gränsen mellan höst och vinter. Här får du recept på en vegetarisk variant. En gnutta mörk choklad och underbart fruktig salsa gör det där lilla extra.

När jag har gjort veggichili tidigare så har det alltid varit med någon vegetarisk variant på köttfärs, som quornfärs eller favoriten sojafärs. Det här receptet från Tareq Taylors och Sara Asks bok Det goda livet, innehåller inget köttsubstitut. Bönor står för proteininnehållet. Och för smaken står en kavalkad av goda kryddor som spiskummin (en av de godaste kryddorna, eller hur), kanel, rökt paprika och mörk choklad.

Till 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 ½ tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl vatten
  • ½ tsk finhackad chilifrukt
  • ½ msk socker
  • Ca 25 g mörk choklad
  • 2 burkar, ca 800 g, kokta bönor (svarta, kidney eller vita)
  • 2 dl kokta majskorn
  • Salt

Skala, dela och finhacka lök och vitlöksklyftor. Fräs hacket i olja i en stekpanna i några minuter utan att det tar färg. Vänd ner spiskummin, paprikapulver och kanel och tillsätt tomater, soja, vatten, chili och socker. Låt småkoka på medelvärme i ca 10 minuter, rör om då och då.

Ta av från värmen, lägg i chokladen och låt den smälta. Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Låt dem rinna av och tillsätt i grytan tillsammans med majsen. Värm försiktigt och smaka av med salt.

Servera med salsa, grekisk eller turkisk yoghurt 10% och tortillakrisp eller nachos.

Nektarinsalsa – enkelt – bara hacka och blanda

  • 3 dl fint tärnad nektarin (är det inte säsong kan du använda äpple, päron eller fryst mango)
  • ½ finhackad chilifrukt
  • 1 msk färskpressad limefrukt
  • 1 msk strimlade myntablad

Tortillakrisp

Perfekt om du får tortillabröd över från annat tillfälle. Börja med att värma ugnen till 175 grader. Dela 2 stora tortillabröd först på mitten och sedan i tunna strimlor. Lägg över på en plåt och vänd runt med 1 msk olivolja. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills krispet är gyllene. Rör om då och då.

Av Kristina A Lager

Mer om Recept