Bra mellis efter träning

Älskar du ostkaka? Då kommer du gilla den här kesokakan. Den är enkel att göra och betydligt nyttigare än ostkakan du köper i affären. Med sina dryga 20 gram protein per portion funkar den utmärkt som återhämtningsmål efter träning. Du kan såklart äta den även som en näringsrik dessert, eller till fikat istället för en bulle.

Förutom protein innehåller kesokakan rikligt med kalcium, D-vitamin, B-vitaminer, zink, magnesium, järn och E-vitamin. Jag har hittat receptet i Linda Bakkmans bok Maten bakom resultaten och lagat det många gånger. En portion slinker alltid ner när den är nygjord och fortfarande ljummen. Men sen känns det så bra att fylla kylen med fem portioner av de här godingarna att njuta av under veckan. Jag tycker att kesokakan håller sig bra i säkert 4-5 dagar i kylskåp och den är supergod att äta både kall och lite ljummen.

Ingredienser:

6 portioner

1 dl sötmandel

2 st bittermandlar

500 g keso

3 ägg

1 dl mellanmjölk

2 msk socker

2 krm vaniljpulver

Smör till formarna 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka sötmandlarna och riv bittermandlarna fint. Vispa äggen lätt. Rör ner keso, mandlar, mjölk, socker och vaniljpulver. Smörj sex portionsformar med smör. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 20 minuter.

Ät kesokakan med banan och kvarg så blir den ett perfekt återhämtningsmål. Eller lyxa till det med bär och grädde så får du en lyxig dessert. 

 

Skribent: Kristina A Lager

Mer om Recept