Enkel kycklinggratäng med pasta

En underbart smakrik gratäng med medelhavskänsla. Soltorkade tomater, parmesanost och fänkål sätter härlig prägel på rätten. Att den är enkel att göra är bara en bonus.

Den här tiden på året är vi nog många som längtar till lite varmare breddgrader. Och har vi inte solen och värmen här får vi väl fuska lite med typiska medelhavssmaker. Hur som helst - det här är en enkel och god gratäng som vi brukar variera lite här hemma. Ibland slänger vi i en rejäl klick dijonsenap i - det är ju så gott. Ibland gör vi den vegetarisk med  quornfilé istället för kyckling. Vill du har mer grönsaker i rätten så är det såklart bara att tillsätta. Jag kan tänka mig att små broccolibuketter i gratängen skulle göra susen. Och kanske att toppa med goda kalamataoliver. Det ska jag testa nästa gång.

Vilken pasta du vill ha till är såklart en smaksak. Själv tycker jag att fettuccine är bäst. Alla dar i veckan.

4-6 portioner

4 kycklingfiléer
1 gul lök
½ stor fänkål
10 små kastenjechampinjoner/skogschampinjoner
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven

Gör så här:
Skär varje kycklingfile i fyra delar på längden. Fräs i stekpanna så att den får lite färg. Salta och peppra. Lägg över kycklingen i ugnsform.

Finhacka vitlök och chili, hacka den gula löken och strimla de soltorkade tomaterna och fänkålen. Halvera champinjonerna. Fräs i ett par minuter tillsammans. Tillsätt övriga kryddor, buljong, grädde och ost. Låt sjuda försiktigt till osten smälter. Häll såsen över kycklingen och gratinera i ugnen i 15 minuter. Passa på att koka pastan under tiden.

Till servering
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
Kokt pasta

Av Kristina A Lager

Mer om Recept